TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Duizenden belangstellenden verwacht bij 4 mei herdenking Westerbork

Ook dit jaar worden er weer veel belangstellenden verwacht bij de herdenking op 4 mei op het terrein van voormalig doorgangskamp Westerbork. Het feit dat de oorlogsjaren steeds verder in het verleden komen te liggen doet geen afbreuk aan de betrokkenheid van velen bij de geschiedenis van deze beladen plek.

De afgelopen jaren namen duizenden mensen deel aan de herdenking. Ook dit jaar begint die met een stille tocht vanaf de ingang van het voormalig kampterrein naar het Nationaal Monument Westerbork (start 19.15 uur).

Tijdens het herdenkingsprogramma zullen Ellen Eliel-Wallach, haar dochter Miriam Eliel en haar kleindochter Linda van Keimpema vertellen hoe de oorlog hun leven getekend heeft. Ellen Eliel-Wallach vluchtte na de Reichskristallnacht naar Nederland en overleefde Westerbork, Bergen-Belsen en Theresienstadt.

Ook kampoverlevende Mirjam Weitzner-Smuk zal, in een overdenking, stilstaan bij de gevolgen die zij heeft ervaren van de Jodenvervolging.

Muzikale bijdragen zijn er van Maarten Peters, Co Vergouwen en Christan Grotenbreg. Vast onderdeel is de bijdrage van één van de deelnemers van het ‘Dichter bij 4 mei’-project. Dit jaar wordt dat ingevuld door de 18-jarige Mauricio Plat uit Nieuw-Buinen. Mauricio werd geboren in Colombia en kwam als peuter naar een pleeggezin in Drenthe. In zijn gedicht verwoordt hij een ideale wereld waar voor racisme geen plaats is.

Het Kaddish wordt uitgesproken door Joop Waterman, die in kamp Westerbork werd geboren en met zijn familie terugkeerde uit Bergen-Belsen. Scholieren uit Assen en Westerbork lezen namen van omgekomen kinderen en leggen bloemen.

Het programma wordt afgesloten met twee minuten stilte, het signaal Taptoe en een bloemlegging. De herdenking zal rechtstreeks worden uitgezonden door RTV Drenthe vanaf 19.30 uur.

In het Herinneringscentrum Kamp Westerbork zijn op 4 mei ’s middags diverse ooggetuigenlezingen. Deze zijn ná elkaar gepland:

- 4.00 uur Joop Waterman verhaalt over zijn familiegeschiedenis in kamp Westerbork en het concentratiekamp Bergen-Belsen dat hij overleefde

- 15.00 uur Max Degen vertelt over zijn onderduikervaringen en over zijn broertje en ouders die via Westerbork naar Sobibor gedeporteerd werden en daar werden vermoord

- 16.00 uur Harry Koopman werd bij een razzia opgepakt en weggevoerd. Vader en Harry weten te ontsnappen. Harry komt (na verschillende onderduikplaatsen) terecht bij de familie Hey in Hillegom.

Op het kampterrein worden op 4 (en 5 mei) rondleidingen gegeven om 12.00 en 14.00 uur.

Het kampterrein is 4 mei per auto te bereiken vanaf 18.00 uur. Parkeren kan bij de radiotelescopen. Gezien de te verwachten belangstelling wordt bezoekers vriendelijk verzocht ruim op tijd aanwezig te zijn.

Het volledige programma van de herdenking op zondag 4 mei, inclusief de teksten en de muzikale bijdragen, is te vinden op de website: www.kampwesterbork.nl. Aanvullend beeld- en fotomateriaal zal worden geplaatst op facebook/kampwesterbork en het YouTube kanaal van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Op de website staat ook informatie over de bijzondere theatervoorstelling die op 4 mei om 21.00 uur in De Nieuwe Kolk in Assen wordt opgevoerd. Het betreft een gezamenlijk project van theatergroep NiznO en het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Gebruikte bron(nen)