Miriam Guensberg brengt 'Poolse tranen'
Voorstelling over het verhaal van haar vader, een Pools-Joodse bevrijder. De bevrijding van Europa, waarvoor ze als leeuwen hadden gevochten, betekende voor veel Poolse soldaten het begin van een gedwongen ballingschap. Zij konden niet terug naar hun vaderland, het communistisch geworden Polen, omdat ze daar als deserteurs werden beschouwd en dus ter dood veroordeeld zouden worden. Eén van die bevrijders - een legerarts bij de stootgroepen - was de vader van Miriam Guensberg. Over de geschiedenis van haar vader schreef ze de roman Poolse tranen.
Op zondag 6 april vertelt Miriam Gunsberg vanaf 14.00 uur over de achtergronden van haar roman: over de filosofie, over het schrijfproces én over het lot van de soldaten van de Eerste Poolse Pantserdivisie. Zij waren onder meer verantwoordelijk waren voor de bevrijding voor grote delen van Nederland.
Miriam Guensberg heeft zich laten inspireren door de bewogen, spannende geschiedenis van haar Pools-Joodse vader. Toch schuilt de overtuigingskracht van haar roman in het hier en nu. Hoewel de beleving van de oorlog inhoudelijk een rol speelt in Poolse tranen, is het geen oorlogsroman. Het verhaal gaat meer over de kracht van liefde en vriendschap in alle facetten, over de hoop op een betere toekomst en de daadkracht om voor je mening uit te komen. Het is een prachtige roman over een schrijnende, verzwegen geschiedenis. Een roman die veel aanknopingspunten biedt om met elkaar van gedachten te wisselen. De jonge talentvolle pianiste Maxime Snaterse (17) die onlangs een tweede prijs heeft gewonnen bij het Prinses Christina Concours, zal geheel passend bij de lezing Janacek, Chopin en Mendelssohn ten gehore brengen.
Zondag 6 april 2014 – 14.00 uur. Kosten € 10,- p.p. inclusief museumbezoek en voor Vrienden gratis. Reserveren via info@kampwesterbork.nl.
Gebruikte bron(nen)