TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fotoverslag onthulling Geuzenmonument te Lekkerkerk

Op donderdag 13 maart 2014 herdenken we George den Boon tijdens een speciaal georganiseerde herdenkingsbijeenkomst. Deze Lekkerkerker was één van de leden van de gefusilleerde verzetsgroep “De Geuzen”.

Deze tekst is afkomstig van de Gemeente Nederlek waartoe Lekkerkerk behoord. ’s Morgens is er een inloop met koffie voor genodigden en belangstellenden. Om 11.00 uur heet burgemeester mevrouw Trix van der Kluit-de Groot alle aanwezigen van harte welkom en geeft uitleg over wat er verder deze morgen zal gebeuren.




Na een korte inleiding over George den Boon, worden alle aanwezigen verzocht om naar buiten te gaan waar de nieuwe naam van het plein achter het Gemeentehuis zal worden onthuld en daarna het nieuwe Geuzenmonument.



De ruim 200 aanwezige gasten en belangstellenden verzamelen zich rond het straatnaambord dat, gehuld in een oranje doek met een rood/wit/blauw lint, op onthulling staat te wachten. De eer om het bord te onthullen is aan wethouder Dick Roelse in het bijzijn van Tonny Littel-den Boon, zus van George den Boon en een aantal andere familieleden. Vanaf vandaag heet het plein achter het Gemeentehuis: GEUZENPLEIN.





Iets verder op het plein staat het Geuzenmonument, gehuld in een oranjedoek met ook een rood/wit/blauw lint, in het stralende zonlicht te wachten op onthulling. De burgemeester mevrouw Trix van der Kluit en mevrouw Tonny Littel-den Boon mogen het doek verwijderen. Onder luid applaus staat het monument in het felle zonlicht te stralen.





Kunstenaar en ontwerper Pieter Hardam heeft een modern en strak monument gemaakt. Natuursteen met daarop een naamplaat van alle 15 Geuzen die zijn gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte. Vijftien oranje staafjes symboliseren de leeftijd van de geuzen en wel één centimeter voor elk levensjaar en in volgorde van hun lengte. De namen op het monument staan in volgorde van leeftijd met de jongste bovenaan. Hierdoor staat de naam van George den Boon bovenaan en dat was nu ook net de bedoeling, want het monument moet George den Boon in het bijzonder herdenken.



Na de onthulling wordt er nog een boeket bloemen gelegd en worden de nodige foto’s gemaakt. Op één van de foto’s staat Peter de Knegt, schrijver van het boek “De jongste van de achttien doden” en stimulator voor het monument. In zijn boek beschrijft hij het levensverhaal van George den Boon in de Tweede Wereldoorlog. George is op 13 maart 1941 gefusilleerd en op 13 maart 2014 is zijn monument onthuld. Na 73 jaar krijgt hij eindelijk zijn monument, een zeer welkom gebaar. Grote dank is verschuldigd aan burgemeester mevrouw Trix van der Kluit die het mogelijk heeft gemaakt dat het monument er is gekomen.

Hierna begeeft het gezelschap zich weer naar de raadszaal waar de burgemeester de volle raadszaal toespreekt. Na haar spreken verder Ad van Liempt, lid van het Stichtingsbestuur Geuzenpenning en Peter de Knegt, initiator en schrijver van het boek over George den Boon.




De burgemeester sluit deze bijeenkomst af met het voorlezen van het gedicht “De Achttien Dooden” van Jan Campert.

Gebruikte bron(nen)