Het Oorlogsmuseum Overloon heeft er iets nieuws bij, namelijk honderd vierkante meter striptekening. In opdracht van het museum maakte tekenaar Teun Berserik een panorama van maar liefst twintig meter breed en vijf meter hoog over alle voorbereidingen van de invasie in Normandië. De titel van het kunstwerk is “De aanloop naar D-Day”.
De geallieerde invasie in Noordwest-Europa vond zeventig jaar geleden plaats, op 6 juni 1944. Het museum, waar een ongelooflijke hoeveelheid bevrijdingsmaterieel staat opgesteld, wilde graag die onbekende voorbereidingen een keer in beeld te brengen. En doet dat dus nu in de meest letterlijke zin. De tekening is gemaakt in de stijl waarmee tekenaar Hergé indertijd de verhalen van Kuifje tekende. De keuze voor Berserik als tekenaar was een logische, want Berserik is niet alleen een talentvol kunstenaar, maar hij heeft zich door de jaren heen ook ruim verdiept in de Tweede Wereldoorlog. Het gevolg daarvan is dat de enorme tekening in het museum boordevol details zit, die pas opvallen als de tekening goed bekeken wordt. Het museum heeft voldoende zitruimte bij het panorama ingericht, zodat iedereen er op zijn gemak naar kijken kan.
De tekening is als permanente uitbreiding van de vaste tentoonstelling geplaatst tegen een grote glazen pui. Omdat die glaswand het licht van buiten doorlaat, gaat de tekening leven door het lichtspel van zon en wolken. Gezien de inhoud is de tekening een ruime handreiking naar de internationale Liberation Route. Dat is een groot project in vijf Europese landen waarbij historische plaatsen en bevrijdingsoperaties van Londen tot Berlijn met elkaar verbonden worden. Overloon ligt op die route. Het museum maakte eerder deze week al bekend dat het de nieuwe tentoonstelling Routes of Liberation in april zal presenteren. En met het gloednieuwe D-Day panorama zet het de volgende stap in de richting van het herkenbaar maken van die bevrijdingsroute in het landschap.