Lezing Eva Moraal in Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Zondag 23 februari om 14.00 uur vertelt Eva Moraal over haar promotieonderzoek in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Hoe beleefden kampingezetenen (en dan in het bijzonder kinderen) doorgangskamp Westerbork? Op welke wijze deden zij daarvan verslag in brieven, dagboeken en persoonlijke verslagen? En hoe herinnerden ze dit kampverblijf na de oorlog? Eva Moraal onderzocht voor haar promotieonderzoek de beleving en herinnering van ingezetenen van doorgangskamp Westerbork.
Eva Moraal onderzocht dit vanuit vier invalshoeken: verschillen en overeenkomsten in beleving van mannen en vrouwen, de ervaringen van kinderen in de oorlog en herinneringen van kindoverlevenden erna, de manier waarop slachtoffers over daders en omstanders schreven, en de manier waarop Duitse en Nederlandse Joden over elkaar en hun tijd in het kamp schreven.
De lezing, die Eva Moraal houdt in het Herinneringscentrum, heeft de focus liggen op de beleving en herinnering van kinderen in kamp Westerbork. ‘Zo maak ik bijvoorbeeld op uit brieven en dagboeken van kinderen dat ze in Westerbork meer kind konden zijn dan kindoverlevenden zich na de oorlog herinneren. Velen gingen naar school, hadden vriendjes en vriendinnetjes, en speelden.
Kindoverlevenden benadrukken echter hoezeer hun jeugd werd verstoord, hoe anders het was dan de jeugd van andere kinderen, maar ook dan volwassen kampingezetenen. Uiteraard was hun jeugd verstoord en ondervonden zij dingen die voor geen kinderoog waren bestemd. Maar een kind blijft een kind, ook in een kamp, en zal zich als een kind gedragen. Het gevoel de jeugd te zijn ontstolen drukt vooral uit dat men niet de jeugd had die een ieder toekomt. Kindoverlevenden benadrukten dit extra sterk, omdat er lange tijd geen aandacht was voor hun specifieke ervaringen,’ aldus Moraal.
Toegang tot de lezing van Eva Moraal, op zondag 23 februari om 14.00 uur, zit inbegrepen bij de entreeprijs. Reserveren is mogelijk via info@kampwesterbork.nl.
Gebruikte bron(nen)