Via crowdfunding hoopt Jules Schelvis (1921), overlevende van de vernietigingskampen Sobibor en Auschwitz en nog zeven andere concentratiekampen, vóór maandag 5 mei 2014 een bedrag van ruim € 100.000 bij elkaar te krijgen om een grote wens te kunnen realiseren: een korte buitenlandse tournee van het herdenkingsconcert ‘Er reed een trein naar Sobibor’ in juli 2014. Hiermee wil hij, gezien zijn hoge leeftijd mogelijk voor het laatst, een internationaal appèl doen om de Holocaust nooit te vergeten.
Op 1 juni 1943 werd Schelvis, samen met zijn vrouw Rachel en haar familie en 3.000 andere Joden uit Nederland vanuit Westerbork in veewagons getransporteerd naar het vernietigingskamp Sobibor. Vrijwel iedereen, ook zijn vrouw Rachel, werd onmiddellijk na aankomst vergast. Jules behoorde tot de 81 jonge mannen die werden geselecteerd om elders als ‘Arbeitsjuden’ in Polen en Duitsland te werken. Na de oorlog bleek hij de enige overlevende van zijn transport te zijn.
Jules Schelvis houdt zich al dertig jaar bezig met onderzoek naar het vernietigingskamp Sobibor en het vertellen van zijn getuigenis. Hiervoor ontving hij o.a. een eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam (2008) en werd hij onderscheiden als Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Op 14 oktober 2013 werd hij in Sobibor – 70 jaar na de opstand aldaar – door Polen onderscheiden en benoemd tot Officier in de Orde van Verdienste van de Republiek Polen.
Tijdens het concert vertelt Jules Schelvis in fragmenten over zijn reis naar het vernietigingskamp Sobibor in juni 1943. Met de tournee hoopt Jules Schelvis zijn getuigenis ook in Duitsland en Polen te kunnen vertellen en door te geven aan de volgende generaties.