TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Kees Schuyt verzorgt Beschermerslezing in Kamp Vught

Op zondag 19 januari 2014 spreekt professor Kees Schuyt onder de titel: ‘Moedige mensen en de actualiteit van morele vorming’ de zevende Beschermerslezing uit.

Een voorwaarde om moedig te zijn in de ogen van Kees Schuyt, is het vroegtijdig meekrijgen van normen en waarden. Vervolgens moet iemand bij externe druk dit normbesef overeind kunnen houden. Deze opvatting sluit nauw aan bij het werk van Nationaal Monument Kamp Vught, dat de Beschermers met hun financiële bijdragen mogelijk maken. Jaarlijks bezoeken tienduizenden jongeren in het kader van hun morele vorming het voormalig concentratiekamp. Schuyt maakt duidelijk hoe belangrijk deze ‘moral education’ is.

Moedige mensen
De socioloog, jurist, columnist en emeritus-hoogleraar Kees Schuyt is altijd gefascineerd geweest door normen en waarden, burgerlijke ongehoorzaamheid en groepsconflicten. Als lid van de Raad van State en de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid deed hij verschillende spraakmakende studies naar deze onderwerpen. Hoe wordt iemand een moedig mens, vraagt Kees Schuyt zich in zijn Beschermerslezing af. Zo kort na het overlijden van Nelson Mandela een boeiende vraag, en relevant in het licht van de geschiedenis van Nationaal Monument Kamp Vught. Het concentratiekamp Vught werd voor een belangrijk deel bevolkt door mensen die het vanzelfsprekend vonden dat ze onder ongewone omstandigheden bijzondere dingen deden - middels verzet tegen het nazi-systeem.

Hulp organiseren
Schuyt onderscheidt drie types moedige mensen in oorlogstijd: de ‘openlijk protesterenden’, de ‘stille helpers’ en de ‘redders’. Deze driedeling is volgens hem nog steeds actueel, waarbij de stille helpers nu de geëngageerde burgers zijn die - met minder gevaar - hulp organiseren voor bijvoorbeeld asielzoekers of de voedselbank. Na zijn presentatie gaat Kees Schuyt in gesprek met Joep Baartmans-van den Boogaart (lid van de Raad van Toezicht van NM Kamp Vught). Ook krijgen de aanwezigen gelegenheid vragen te stellen en deel te nemen aan de discussie. De culinaire omlijsting van deze bijeenkomst wordt verzorgd door leerlingen van De Rooi Pannen (afdeling horeca) uit Tilburg, tevens Beschermer.

Stichting Beschermers
De jaarlijkse Beschermerslezing is bestemd voor bedrijven en particulieren die de activiteiten van het herinneringscentrum als Beschermer ondersteunen. Nationaal Monument Kamp Vught is op 19 januari alleen toegankelijk voor genodigden van de stichting Beschermers.

Sinds 2008 waren Katrin Himmler, Frits Bolkestein, Frans Timmermans, James Kennedy, Jaap de Hoop Scheffer en Friso Wielenga sprekers van de jaarlijkse Beschermerslezing. De stichting is in 2007 opgericht om extra inkomsten te genereren en zo de financiële basis van Nationaal Monument Kamp Vught te versterken. De stichting wil vooral de bewustwording van jongeren vergroten over onderwerpen als mensenrechten, tolerantie en vrijheid. Tientallen bedrijven en particulieren ondersteunen als Beschermer het educatieve werk en vele andere activiteiten van het herinneringscentrum.

Gebruikte bron(nen)