Hoe reageert een dorpsgemeenschap op de nabijheid van een concentratiekamp? Hoe gaat de bevolking om met geweld, massamoord en de Holocaust? Deze vragen behandelt Boyd van Dijk (1987) in zijn boek “Leven naast het kamp” dat in september uitgebracht wordt door uitgeverij Spectrum.
Aan de rand van het dorp Vught werd in de zomer van 1942 begonnen met de bouw van Konzentrationslager Herzogenbusch, beter bekend als Kamp Vught, uiteindelijk het meest dodelijke kamp van ons land. Op 13 januari 1943 kwam het eerste gevangenentransport aan. Van het station trok de groep, omringd door gewapende SS'ers en Vughtse politieagenten, door het dorp naar het kamp. De Vughtenaren zagen het allemaal gebeuren.
Boyd van Dijk deed grondig onderzoek naar de ervaringen van deze Vughtse gemeenschap in de kampjaren. Uit archieven, strafdossiers en gesprekken met getuigen komt indringend naar voren hoe de inwoners van Vught nauw betrokken raakten bij het kamp - en dus ook bij de Jodenvervolging. Sommigen zetten zich in voor de gevangenen, anderen profiteerden van het kamp of pleegden ernstige misdaden. Het overgrote deel van de Vughtenaren hield zich meestal afzijdig en ging door met zijn leven.
In “Leven naast het kamp” komen niet alleen de verzetsmensen en de collaborateurs tot leven, maar ook de zogenaamde zwijgende meerderheid. Hoe gingen deze 'omstanders' om met de nabijheid van lijden, massaal geweld en de grote Jodendeportaties?
In 2012 kreeg Boyd van Dijk de Erik Hazelhoff Jong Talentprijs voor zijn doctoraalscriptie over Kamp Vught en de Vughtenaren. Zijn boek wordt op 9 september gepresenteerd in Amsterdam. Prof. Dr. Paul Schnabel, de nieuwe juryvoorzitter van de Biografieprijs, zal tijdens deze bijeenkomst ter introductie een korte lezing houden over “De Fascinatie van de Biografie”, daarmee verwijzend naar de Biografieprijs, die ook in 2014 zal worden uitgereikt, en over Van Dijks biografie van een kampdorp.
Zijne Hoogheid Prins Pieter-Christiaan van Oranje-Nassau is gevraagd om het eerste exemplaar van het boek te overhandigen aan de auteur.