TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Lezing over opbouw Nederlandse luchtmacht voor de Tweede Wereldoorlog

Aalsmeerderburg – Het Luchtoorlog- en Verzetsmuseum CRASH ’40-’45 in het Fort bij Aalsmeer organiseert op zaterdag 6 juli om 13.30 uur een lezing over de opbouw van de militaire luchtvaart afdeling in Nederland in de jaren voor de Tweede Wereldoorlog. Dit ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum van de Koninklijke Luchtmacht.



De heer Dick Weber zal vertellen hoe in de ca. vijf jaren voor 1940 werd gewerkt aan het ontwikkelen van een Nederlands luchtwapen. Politieke omstandigheden (de gebroken geweertje beweging) en een gebrek aan de besluitvaardigheid van de toenmalige Nederlandse regering, leidden er toe dat er grote achterstanden ontstonden in die ontwikkeling.

Zuinigheid en een geloof in het handhaven van de Nederlandse neutraliteit ondanks de toenemende politieke spanningen vanaf het begin van de jaren dertig, zorgden er voor dat er op 10 mei 1940 een onvoldoende voorbereid Wapen der Militaire Luchtvaart stond dat er desondanks in slaagde behoorlijk tegenstand te bieden aan een grote overmacht. De Duitse Luftwaffe werd grote verliezen toegebracht tot Generaal Winkelman zich op 15 mei 1940 na het bombardement op Rotterdam genoodzaakt zag te capituleren. Het Wapen der Militaire Luchtvaart werd als geheel onderscheiden met de Militaire Willemsorde.

Hoe het allemaal zo ver heeft kunnen komen en welke lessen daaruit moeten worden geleerd voor het heden en de toekomst, wordt door de heer Weber toegelicht.

Fokker D21
Het Luchtoorlog- en Verzetsmuseum CRASH ’40-’45 heeft in de collectie o.a. een door de organisatie zelf geborgen wrak van een Fokker D21, een jachtvliegtuig dat in de meidagen heeft meegedaan aan de luchtstrijd. De vondst en berging van dit toestel hebben bij het Luchtoorlog- en Verzetsmuseum CRASH ’40-’45 geleid tot een specialisatie als het gaat om de luchtstrijd in die vijf meidagen van 1940. Een heldhaftige strijd die in de geschiedschrijving vaak wordt behandeld als ondergeschoven kind.

De reconstructie van de Fokker D21 nr. 229, is het enige restant in Nederland van het Wapen der Militaire Luchtvaart uit de Tweede Wereldoorlog dat nog als vliegtuig herkenbaar is.

Gebruikte bron(nen)