TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Lezing over bijzondere familiegeschiedenis in Westerbork

Zolang Jaap Nijstad zich kan herinneren staat op het bureau van zijn moeder een foto van een jongeman die aan het tekenen is. Deze foto is voor Nijstad de verbinding met een familiegeschiedenis waarmee hijzelf niets en tegelijkertijd alles te maken heeft. De foto toont Leo Kok, een Joodse tekenaar voor wie kamp Westerbork gedurende de oorlog de laatste verblijfplaats in Nederland was. Jaap Nijstad zal op 30 juni in het Herinneringscentrum aan de hand van een interactieve presentatie het bijzondere leven en werk van Leo Kok in beeld brengen.

“Wie was die Leo die op de achtergrond altijd een beetje aanwezig bleef? We kregen antwoorden op wat we vroegen en zo leerden we langzaam iets over de oorlog en de Jodenvervolging, over een opa en oma die het niet overleefd hadden evenals Leo.” Leo Kok was geen familie van Jaap, maar al snel werd duidelijk dat hij er wel iets mee te maken had. De moeder van Jaap, Kitty de Wijze, trouwde in kamp Westerbork met Leo Kok. Leo Kok verbleef bijna twee jaar in kamp Westerbork. In het kamp portretteerde hij verschillende medegevangenen, maakte hij impressies van het dagelijks leven en tekende hij de decors van de revue. Veel van zijn werk is bewaard gebleven . Jaap Nijstad werd kunsthistoricus en bracht in de jaren ’90 het werk van Leo Kok in kaart in het boek Getekend in Westerbork.

Het verhaal van zijn zoektocht is onlangs op 5 mei door omroep MAX vastgelegd in de documentaire ‘Getekend in Westerbork’. In deze documentaire bezoekt Jaap de plekken waar Leo tijdens de oorlog verbleef, leefde, tekende, trouwde, stierf en begraven is. Deze documentaire zal op 30 juni in het Herinneringscentrum doorlopend worden vertoond.

Jaap Nijstad zal op zondag 30 juni om 14:00 uur ingaan op de impact van die ene foto. Een bijzondere familiegeschiedenis die in Herinneringscentrum Kamp Westerbork wordt verteld. Het bijwonen van de lezing is bij de entree van het museum inbegrepen.

Gebruikte bron(nen)