Filmvertoning over oorlogstrauma in Westerbork
Een film over Han de Vries is op 16 juni te zien in Herinneringscentrum Kamp Westerbork. De tophoboïst en levenskunstenaar ging na zijn muzikale carrière als schilder de confrontatie aan met een jeugd getekend door oorlogstrauma’s. Hij zal zelf aanwezig zijn bij de filmvertoning.
Han de Vries was de nestor van de Nederlandse school der hoboïsten en speelde op alle grote concertpodia ter wereld. Hij won de Prix d'Excellence en twee Edisons. Deze successen bleken uiteindelijk geen remedie voor zijn door oorlogstrauma’s gedomineerde jeugd. Een vader die ‘knettergek’ uit de concentratiekampen kwam en een moeder die voortdurend in psychiatrische instellingen zat, waren bepalend geweest voor zijn leven en voor wie hij was geworden.
Na 42 jaar musiceren stopte Han de Vries als hoboïst, om de confrontatie met zijn verleden en zichzelf aan te gaan. Hij ging schilderen en gebruikte deze kunstvorm om het donkere, het chaotische dat zijn jeugd kenmerkte te onderzoeken. Om, zoals hij zelf zegt: “mijn jeugd te herleven, maar er ook een positieve energie uit te halen”. Om uit te vinden wie hij nu werkelijk was.
Hans Polak, filmmaker, volgde drie jaar lang deze zoektocht van Han de Vries en legde dit proces vast in een prachtig filmisch document.
Levenskunst
De schilderijen van Han de Vries gaan over donkere chaos. In de film proberen Han de Vries en Hans Polak erachter te komen wat de betekenis is van dat werk. Dat blijkt ook een zoektocht te zijn naar gemeenschappelijke ervaringen: komt de tweede generatieproblematiek, die bij de Vries ontegenzeggelijk aanwezig is overeen met die van de filmmaker?
In Die ellende is een goudmijn kijken we met Han de Vries naar de paradoxen van zijn bestaan. Hij schildert met dezelfde toewijding en nauwkeurigheid als waarmee hij hobo speelde. Naarmate de film vordert, ontdekken we de donkere kanten in de persoonlijkheid van De Vries: achter de levensgenieter en de beroemde topmuzikant, schuilt iemand die worstelt met de zaken die hem gevormd hebben. Waarom heeft De Vries de behoefte zichzelf te ontdekken en dat ook aan de wereld te tonen?
De documentaire Die ellende is een goudmijn is te zien op zondag 16 juni om 14.00 uur in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Entree zit inbegrepen bij een bezoek aan het museum.
Naast Han de Vries, zullen ook de regisseur van de film, Hans Polak en de producent, Harmen Jalvingh, bij de vertoning aanwezig zijn.
Gebruikte bron(nen)