Zondag 5 mei bezoekt Charles Lewinsky Herinneringscentrum Kamp Westerbork. In samenwerking met de Drentse bibliotheken en Herinneringscentrum Kamp Westerbork geeft de schrijver een publiekelijk interview over zijn nieuwe roman Terugkeer ongewenst, waarvan inmiddels ruim 55.000 exemplaren zijn verkocht.
Westerbork speelde een belangrijke rol in het boek. De hoofdpersonage Kurt Gerron heeft een half jaar lang gevangen gezeten in kamp Westerbork. Gerron, was een bekende Duitse acteur (meer dan 70 films, waaronder het beroemde ‘Der blaue Engel) en filmregisseur. Maar hij was Joods, en leefde in de verkeerde tijd. Toen het anti-semitisme uitbrak in Duitsland, werd hem het werk onmogelijk gemaakt. Helaas greep hij niet de kans om naar Hollywood te vertrekken, iets waar hij altijd spijt van gehad moet hebben, want hij moest vluchten: via Parijs kwam hij in Amsterdam terecht, waar hij ook nog meewerkte aan films. Maar het werd 1940, en samen met zijn vrouw Olga moest hij, net als andere Duitsers, naar Westerbork. Van daar ging de onvrijwillige reis naar Theresienstadt, waar hem gevraagd werd een film te maken over het kampleven. Al is de vraag in hoeverre hij een keuze had: zou hij weigeren, dan stond de trein naar Auschwitz voor hem en zijn vrouw al klaar. Fragmenten van de film van Gerron zijn bewaard gebleven en te vinden op het You Tube kanaal van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.
Het interview, dat in het Duits gehouden wordt met de schrijver, is op zondag 5 mei en begint om 16.00 uur. Wilt u de bijeenkomst bijwonen? Dan kunt u zich aanmelden via info@kampwesterbork.nl of 0593-592600. Entree zit inbegrepen bij een bezoek aan het museum. Na afloop van het interview signeert Charles Lewinsky zijn boek Terugkeer ongewenst. Verkrijgbaar in de boekenwinkel of webwinkel van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.
Op 5 mei zal het Herinnneringscentrum Kamp Westerbork ook een rol spelen in de programmering van het Bevrijdingsfestival Drenthe. De samenwerking startte in 2012 en wordt de komende jaren geďntensiveerd. Zo leverde het Herinneringscentrum dit jaar een bijdrage aan de lesbrief voor de gastlessen, gegeven door vertegenwoordigers uit het openbaar bestuur, voor groep 7 van de basisscholen in Drenthe. Voor iedere gemeente is een gastles voorbereid met een verhaal over een Joods kind uit de gemeente waar de basisschool staat.
In het filmpje dat het Herinneringscentrum Kamp Westerbork speciaal voor het Bevrijdingsfestival Drenthe heeft gemaakt, kijken we vanuit het verleden naar onze vrijheid. Vrijheid, die voor ons zo gewoon lijkt, maar pas inhoud krijgt als je weet van het tegenovergestelde: onderdrukking, vervolging en onvrijheid.