TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

CRASH '40-'45 gratis toegankelijk op 6 en 7 april

Aalsmeerderbrug – Het Luchtoorlog- en Verzetsmuseum CRASH ’40-’45 is tijdens het 32ste Nationaal Museumweekend dat op 6 en 7 april wordt gehouden gratis toegankelijk. Het landelijke thema van dit weekend is: Doe een museum.

Tijdens het museumweekend zijn er gratis rondleidingen door de vaste tentoonstelling en kinderen kunnen een speurtocht doen. Nieuw in het museum is de tentoonstelling van kunstschilder Rob Hinse. Schilderijen die hij speciaal voor het museum heeft gemaakt over verhalen uit de Tweede Wereldoorlog, zijn aangevuld met ander werk van deze kunstzinnige duizendpoot. Zijn laatste werk is een schildering van het hondje Nick op de Spitfire.

In het Luchtoorlog- en Verzetsmuseum CRASH ’40-’45 worden verhalen verteld over Nederlandse, geallieerde en Duitse vliegtuigen en bemanningen die in de Tweede Wereldoorlog in de Randstad zijn neergestort. Delen van vliegtuigen die zijn geborgen, zijn in het museum tentoongesteld. Topstuk is het restant van een Nederlandse Fokker DXXI jager die meedeed aan de strijd in de meidagen 1940.

Daarnaast wordt in de verzetsafdeling uitgebreid aandacht besteed aan het werk van Haarlemmermeerse verzetsmensen die hulp boden aan Joodse onderduikers, zoals de families Bogaard en Breijer. Ook is er een permanente tentoonstelling over Nederlandse geheim agenten die vanuit Engeland werden gedropt om Nederlandse verzetsorganisaties op te leiden en te ondersteunen.

Er is een speciale radiokamer met vliegtuigradio’s uit de Tweede Wereldoorlog en een officieel amateur radiostation.

Entree voor het museum is het hele weekend gratis. Vrijwillige bijdragen zijn echter welkom. Het museum is beide dagen geopend van 11.00 uur tot 16.00 uur. Het museum is gevestigd in het Fort bij Aalsmeer, Aalsmeerderdijk 460, Aalsmeerderbrug.

Gebruikte bron(nen)