TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Enorm spoorgeschut uit Engeland onderweg naar Spoorwegmuseum

In de Engelse kazerne ‘Camp Larkhill’ is begonnen met het opladen van een L1 Houwitser, een 195 ton zwaar spoorweggeschut van het Britse leger. De loop van het kanon is maar liefst 17 meter lang.

Naar verwachting arriveert dit enorme spoorgeschut dinsdagavond per vrachtwagen in Het Spoorwegmuseum en wordt deze woensdag op zijn plek in de tentoonstelling getakeld. De Houwitser is het pronkstuk van de tentoonstelling ‘Sporen naar het front’ over de rol van de trein in oorlogstijd. De tentoonstelling wordt komende zaterdag 30 maart feestelijk geopend met een dag vol activiteiten.

L1 Houwitser
De L1 Houwitser is het zwaarste kaliber (46 cm) spoorweggeschut ter wereld dat nog bewaard is gebleven. In totaal zijn er vijf kanonnen van dit type gebouwd. De machine was niet op tijd af voor de Eerste Wereldoorlog en werd daarom opgeslagen. Pas in 1921 werd hij tevoorschijn gehaald voor proefschoten. Om dit soort groot geschut te verplaatsen waren er onderstellen nodig die op rails konden rijden. De meeste van deze kanonnen werden geplaatst op onderstellen uit de Eerste Wereldoorlog. Na de Duitse bezetting van Frankrijk werd al het verplaatsbare geschut in Engeland in gereedheid gebracht om de kust te beschermen tegen een eventuele invasie. Uiteindelijk werden de kanonnen nooit voor dit doel gebruikt. In de jaren 60 belandden ze uiteindelijk op de schroothoop. De L1 bleef bewaard en is nog enkele malen voor oefeningen gebruikt. De L1 Houwitser is een bruikleen van het Royal Artillery Historical Trust in Groot- Brittannië.

Sporen naar het front
In het kader van 300 jaar Vrede van Utrecht organiseert Het Spoorwegmuseum in 2013 de tentoonstelling ‘Sporen naar het front’. De tentoonstelling laat zien welke invloed de spoorwegen hadden op de manier van oorlogsvoeren en hoe de verschillende treinen werden ingezet bij gewapende conflicten. Over de rol die de spoorwegen speelden bij de ontwikkeling van steden, economie en mobiliteit is veel geschreven. Dat de spoorwegen ook een revolutie in de oorlogsvoering veroorzaakten, is veel minder bekend. Veldslagen tussen vijandelijke legers konden door de aanvoer van manschappen, wapens en voedsel veel langer duren, zich op meerdere fronten tegelijk afspelen en een grootschaliger karakter krijgen. Aan de hand van een aantal thema’s vertelt ‘Sporen naar het front’ het verhaal over de rol die de trein in oorlogstijd heeft gespeeld, van de Amerikaanse burgeroorlog, de Eerste en Tweede Wereldoorlog tot de Koude Oorlog. De tentoonstelling bestaat uit een groot aantal (internationale) bruiklenen, waaronder oorlogslocomotieven, legertreinen en ander oorlogsmaterieel.

Opening
Zaterdag 30 maart organiseert Het Spoorwegmuseum een speciale openingsdag met tal van activiteiten. Binnen speelt het Fanfarekorps der Genie, op het buitenterrein zorgen re-enacment groepen voor verschillende historische demonstraties. Daarbij is ook het materieel van ‘Keep them rolling’ present. Om 14.00 uur zullen de ‘Vestingschutters’ zorgen voor een passend openingsmoment. Het Spoorwegmuseum is geopend van 10.00 tot 17.00 uur, iedereen is welkom. Er gelden normale entreetarieven.

Gebruikte bron(nen)