Ooggetuigenlezing in Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Op zondag 24 februari om 14.00 komt Carla Josephus Jitta haar oorlogsverhaal te vertellen. Ook beantwoordt zij graag vragen vanuit het publiek na haar vertelling. Het bijwonen van de lezingen is bij de entree van het museum inbegrepen.
Carla Josephus Jitta: ‘ Ik was een kind van 13 en wilde leven’
Carla Josephus Jitta (Amsterdam, 1931) komt nog af en toe in het gebouw waar ze in de oorlog door de Sicherheitsdienst verhoord werd. Opgepakt op haar onderduikadres deed ze daar als tiener, op aanraden van haar ouders, haar mond niet open. Aan de voormalige Euterpestraat in Amsterdam is op exact dezelfde locatie nu een school gevestigd, waar Carla tegenwoordig haar oorlogsverhaal aan leerlingen vertelt.
Carla groeide met haar broer Alfred op in Naarden-Bussum. In de zomer van 1942 werden Carla en haar broer ondergebracht bij verschillende gezinnen. Hun ouders probeerden in januari 1943 eveneens onder te duiken, maar werden nog dezelfde dag verraden.
Nadat Carla en Alfred in de zomer van 1944 werden opgepakt, kwamen ze via de Euterpestraat in de strafbarak in kamp Westerbork terecht. Carla leefde er in constante angst om van Alfred gescheiden te worden, maar werd uiteindelijk met hem op transport gesteld naar Theresienstadt.
Wat ze daar als 13-jarige meemaakte, versterkte haar wil om te overleven. Uiteindelijk werd ze met Alfred in februari 1945 met een transport van gevangenen naar Zwitserland gebracht, de vrijheid tegemoet. Na de bevrijding bleek dat Carla’s ouders niet terugkeerden, zij werden in Sobibor vergast.
De eerder hier wel vermelde ooggetuigenlezing van woensdag 20 februari is komen te vervallen. Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork hoopt het oorlogsverhaal van de heer Aaltjo Oldenburger op een ander moment te kunnen programmeren.
Gebruikte bron(nen)