STIWOT-Forumlid Koos bezocht afgelopen jaar de locatie in Polen waar zich tijdens de Tweede Wereldoorlog Hitlers hoofdkwartier de Wolfsschanze bevond. Het was de plek waar Claus Graf von Stauffenberg op 20 juli 1944 een aanslag op Hitler pleegde. Koos zocht de plekken op en rond het complex die herinneren aan de aanslag.
Als de populariteit van een regeringsleider afgemeten zou worden aan het aantal op hem of haar geplande aanslagen zou Hitler ongetwijfeld in de top 10 hebben gestaan. Met maar liefst 42 aanslagen en mislukte aanslagen doet hij niet onder voor keizers in het Romeinse rijk.
Toch is het de aanslag van Claus Graf von Stauffenberg die de meeste aandacht heeft gekregen, vermoedelijk omdat dit de enige aanlag was die Hitler daadwerkelijk verwondde, al was het heel licht. Verder was de aanslag van Von Stauffenberg de enige die gevolgd werd door een werkelijke couppoging en sprak de aan het front blijvend invalide geraakte Von Stauffenberg het publiek en in ieder geval vele filmmakers aan. Maar liefst 6 films over de
aanslag en staatsgreep van 20 juli 1944 zagen het licht, waaronder “Valkyrie” uit 2008 met Tom Cruise in de hoofdrol.
Ook het feit dat de aanslag in het best beveiligde complex van Duitsland, de Wolfsschanze, plaatsvond spreekt tot de verbeelding van velen. Deze fotoserie is gemaakt tijdens mijn bezoek aan de overblijfselen van de Wolfsschanze.
Links: Deze foto van Hitler in gezelschap van Von Stauffenberg (helemaal links) werd voor de deur van de barak gemaakt waar 5 dagen later de aanslag plaatsvond. Rechts: Dezelfde plaats september 2012.
Links: Deze foto is op 20 juli 1944 na de aanslag genomen. Rechts: Een reconstructie van de barak uit de film “Valkyrie”. Je kunt zien dat de filmmakers goed werk hebben geleverd.
De situatie in september 2012. De barak werd beschadigd tijdens de aanslag op 20-07-1944, maar bleef overeind. Tijdens de Duitse terugtocht in 1945 werd de barak opgeblazen (op de onderste foto zijn de restanten zichtbaar). Er is een maquette ter herinnering aan Von Stauffenbergs aanslag en een informatiebord over de aanslag.
Von Stauffenberg had nog een hoofdrol in Berlijn, dus direct na de bomexplosie verliet hij met een auto de Wolfsschanze. Dat ging bijna mis. Bij de derde controlepost werd hij tegengehouden.
Links: Volgens het boek Wolfsschanze van Jan Zduniak is dit de locatie van wachtpost zuid.
Rechts: Uiteindelijk werd von Stauffenberg doorgelaten. De weg die hij volgde loopt met wat kronkels naar het vliegtuigveld waar indertijd een vliegtuig naar Berlijn op Von Stauffenberg wachtte. Het vliegveld ligt op de heuvel aan het eind van deze weg die sinds 1944 niet veranderd is. Het was ook langs deze weg waar mede-aanslagpleger Werner von Haeften de niet gebruikte tweede bom uit de auto gooide.
Het ultra-geheime vliegveld was ook de standplaats van Hitlers privé-vliegtuig en heette toen Flugplatz Rastenburg. Het vliegveld werd in 1945 door het Rode Leger in gebruik genomen en veranderd. Links: Het is nog steeds in gebruik onder de naam Flugplatz Ketrzyn Wilamowo. Rechts: Volgens een bron zou dit een originele Luftwaffe-hangar zijn. De beheerder van het terrein zegt echter dat de gebouwen door de Sovjets verwijderd zijn tijdens het gebruik van het vliegveld in naoorlogse jaren
Links: Onbetwist origineel: de taxibaan. Rechts: Die uitkomt op de startbaan vanwaar Von Stauffenberg zijn vlucht naar Berlijn begon.