TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Extra rondleidingen in Nationaal Monument Kamp Vught

In de kerstvakantie biedt Nationaal Monument Kamp Vught bijna elke dag een rondleiding om 14.00 uur van 22 december t/m 6 januari. Het herinneringscentrum is gesloten op 24, 25, 31 december en 1 januari.

Deelname is € 3,50 p.p. (10 t/m 12 jaar € 2,50); verkoop aan de balie op de dag zelf. De entree tot de vaste en tijdelijke exposities is altijd vrij. Tot 10 januari is nog de foto-expositie ‘Ogen van de oorlog’ met portretten en herinneringen van oud-gevangenen te zien. Het museum is hierna gesloten van 10 t/m 31 januari voor groot onderhoud.

Nieuw: avondrondleiding
Sinds kort biedt Nationaal Monument Kamp Vught voor groepen een avondrondleiding aan. Om het buitenterrein in de donkere wintermaanden te kunnen bezoeken, is de verlichting aangepast.
Op de afgelegen plek waar Kamp Vught in 1943 werd gevestigd, nodigt een bezoek in de stilte van de avond uit tot bezinning. Groepen kunnen reserveren via (073) 656 67 64 of www.nmkampvught.nl.

Kerstmis
Ook in concentratiekampen werd kerstmis gevierd. Verschillende gevangenen beschreven de troost die kerst bood in een koude en vijandige omgeving. “Op de avond van kerstmis hoorde ik in de verte in het kamp het Ave Maria. De zangeres was zonder twijfel Louise, een meisje van 18 jaar oud. Ze zong met haar prachtige stem dikwijls aan het prikkeldraad. Die avond was het ontroerend mooi.” (Eva Furth, kamp Vught 1943).

25 december 1943. Tijdens zijn gevangenschap houdt de joodse student David Koker (1921-1944) een dagboek bij, dat in stukjes en beetjes het kamp uit wordt gesmokkeld. Het dagboek is integraal bewaard gebleven. Over Kerstmis schreef hij: “Men gaf ook de joden Rode Kruis-pakketten. Philips gaf ons tien sigaretten, ontbijtkoek, stroop, perl en wat kleine versnaperingen. Zondag ook Philips-eten. Op de appèlplaats brandde een kerstboom.” (David Koker, Dagboek geschreven in Vught – Uitgeverij Van Oorschot).

Gebruikte bron(nen)