Go2War2.nl-auteur Peter Kimenai bracht onlangs een bezoek aan het Baugnez 44 Historical Center. Het museum bevindt zich op de plek waar op 17 december 1944 Duitse troepen een bloedbad aanrichtten onder Amerikaanse soldaten, dat bekend is komen te staan als het Bloedbad van Malmedy. Hieronder een (foto)verslag van dit museumbezoek.
Baugnez 44 Historical Center.
Op 16 december 1944 werd het laatste grote Duitse offensief, tegen de aan het westfront snel oprukkende geallieerden, ingezet onder de codenaam Wacht am Rhein, beter bekend als het Ardennenoffensief. De speerpunt van het offensief zou gevormd worden door de Kampfgruppe Peiper. Deze gevechtsgroep, onder commando van SS-Obersturmbannführer Joachim Peiper, was een onderdeel van de 1e SS-Panzer Division en beschikte over ongeveer 140 tanks en een gemotoriseerd infanteriebataljon. Kampfgruppe Peiper had als opdracht gekregen om een aantal bruggen over de Maas in te nemen en daarna door te stoten naar Antwerpen.
Op zondag 17 december 1944 naderde Kampfgruppe Peiper via het dorp Thirimont de kruising van Baugnez bij Malmedy. Op de kruising bevond zich op dat moment een kolonne Amerikaanse voertuigen van de 285th Field Artillery Observation Battalion, die op weg was naar Ligneuville. De Duitse tanks schakelden de voorste en de achterste vrachtwagens van de kolonne uit en deze kwam tot stilstand. De Amerikanen werden daarna onder vuur genomen door de Duitse troepen van Peiper. De Amerikaanse soldaten, die slechts beschikten over handwapens, zochten dekking in een greppel langs de weg. Even later gaven de Amerikanen zich onder dreiging van de Duitse tanks over en werden bijeen gedreven in het weiland langs de weg.
Peiper gaf opdracht de Amerikaanse voertuigen aan de kant te duwen en snel orde op zaken te stellen. Zijn opmars richting Maas had de hoogste prioriteit en hij kon zich niet permitteren om tijd te verliezen. Het orde op zaken stellen ontaarde in het neerschieten van de ontwapende Amerikaanse soldaten. Na de executie betraden vijf Duitse soldaten het weiland om genadeschoten af te vuren op de gewonde Amerikanen. Een aantal overlevende Amerikaanse soldaten vluchtte daarna het café op de hoek van de kruising in waarop de Duitsers het gebouw in brand staken en de soldaten, die naar buiten kwamen, vermoordden. 84 Amerikaanse soldaten werden doodgeschoten en 43 wisten te ontkomen aan het Bloedbad bij Baugnez. De overlevenden baanden zich een weg terug naar de geallieerde linies en brachten hun superieuren op de hoogte.
Het nieuws over het Bloedbad bij Baugnez, dat door de Amerikanen de Malmedy Massacre werd genoemd, verspreidde zich razendsnel onder de Amerikaanse gelederen in de Ardennen. Het betekende niet alleen een ommekeer in de behandeling van gevangen genomen Duitse soldaten, maar zorgde er ook voor dat de Amerikanen zich liever doodvochten dan zich over te geven aan Duitse soldaten.
De omgekomen Amerikaanse soldaten werden op 13 januari 1945 onder de sneeuw teruggevonden door Amerikaanse troepen van de 30th Infantry Division, die dit deel van de Ardennen heroverden. Na de oorlog werden 73 manschappen van Kampfgruppe Peiper berecht voor hun wandaden tijdens het Ardennenoffensief waaronder het Bloedbad bij Baugnez.
Op 17 december 2007 werd het nieuwe museum Baugnez 44 Historical Center geopend. Het museum is gebouwd op de plaats waar het Bloedbad van Baugnez zich heeft afgespeeld. Baugnez 44 Historical Center is niet alleen gewijd aan het bloedbad, maar ook aan het Ardennenoffensief zelf. De tentoonstelling van het museum bestaat uit een groot aantal vitrines met authentieke militaire objecten, voertuigen en uniformen. De collectie wordt ondersteund door foto- en filmmateriaal. Door middel van audiofoon wordt de bezoeker in vier talen door het museum geleid. Bij de kruising, die door de Amerikanen Five Point werd genoemd, is een monument geplaatst, tegenover het herbouwde café.
Links: het afgebrande café aan Five Point. Rechts: ondergesneeuwde Amerikaanse wrakken bij Five Point.
Links: slachtoffers van het Malmedy Massacre. Rechts: berging van de slachtoffers.
Areal view van het bloedbad bij Baugnez.
Links: het Malmedy Massacre monument. Rechts: de namen van de geëxecuteerde Amerikaanse soldaten bij Baugnez.
Links: het herbouwde café is nu een woonhuis. Rechts: het weiland waar het bloedbad aangericht werd.
Links: plaquette bij de ingang van het museum.
Maquette in het museum.