Ellen Eliel-Wallach vertelt haar oorlogsverhaal in Westerbork
Zondag 28 oktober vindt er een ooggetuigenlezing plaats in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Om 14.00 uur vertelt Ellen Eliel-Wallach hoe ze als 12-jarig meisje moest vluchten uit Duitsland en uiteindelijk in een nazi-kamp terecht kwam. Na afloop van haar indrukwekkende verhaal zal zij vragen van het publiek beantwoorden.
Ellen Eliel-Wallach (Düsseldorf, 1928) groeide op in Düsseldorf en maakte als jong meisje van dichtbij de veranderingen in dat land mee. Zo mocht Ellen in 1936 als gevolg van de anti-Joodse maatregelen niet langer naar haar eigen openbare school en volgde verplicht onderwijs op een Joodse privéschool. Een aantal tekeningen die ze daar maakte zijn bewaard gebleven en die zal ze ook tijdens haar vertelling laten zien.
Haar schoolperiode in nazi-Duitsland is het begin van een turbulente geschiedenis; ze maakt in Keulen de Reichskristallnacht mee en vlucht met haar ouders in december 1939 naar Nederland. Ellen komt uiteindelijk samen met haar vader en moeder in Amsterdam bij familie aan. Ze verblijft op verschillende plaatsen en krijgt ook hier met de anti-Joodse maatregelen te maken.
Nadat het gezin Wallach eind 1942 in Arnhem wordt opgepakt , komt Ellen via kamp Westerbork en Bergen-Belsen in Theresienstadt terecht. Ze is dan inmiddels 16 jaar en zorgt voor de baby’s terwijl de moeders aan het werk zijn. Haar verblijf duurt daar niet lang; de treinen vertrekken opnieuw. Ellen ziet haar vader weggaan en gaat zelf op transport naar Auschwitz-Birkenau. Uiteindelijk komt ze terecht in Linz (Oostenrijk) waar ze wordt bevrijd. 26 juni 1945 komt Ellen na een lange reis in Nederland aan.
Op zondag 28 oktober vertelt Ellen Eliel-Wallach om 14.00 uur haar persoonlijk verhaal in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Het bijwonen van de lezing is bij de entree van het museum inbegrepen.
Gebruikte bron(nen)