Met een nieuwe online tentoonstelling is de Anne Frank Stichting een samenwerking aangegaan met het Google Cultural Institute. Het Institute presenteert, samen met vooraanstaande musea en archieven, een collectie van verhalen over belangrijke gebeurtenissen uit de 20e eeuw. Vandaag gaan 42 exhibits, waaronder de Anne Frank exhibit, online.
De online exhibit
Anne Frank: her life, her diary, her legacy plaatst het verhaal van Anne Frank binnen de context van nazi-Duitsland en de Tweede Wereldoorlog. Hij is speciaal gemaakt voor het Google Cultural Institute. Uniek aan het project is dat het, naast materiaal uit de Anne Frank-collectie, ook beeldmateriaal toont uit andere belangrijke archieven, waaronder die van Life Photo Collection, Yad Vashem, Imperial War Museums en Getty Images, evenals partners van het Google Cultural Institute.
Samenwerking
De samenwerking met het Google Cultural Institute is belangrijk voor de Anne Frank Stichting omdat het aansluit bij haar missie: het verhaal van Anne Frank wereldwijd vertellen. Met deze exhibit hoopt de stichting een nog breder en jonger publiek te bereiken.
De online tentoonstelling
Bijzondere items in de online tentoonstelling zijn:
•het enig bewegend beeldmateriaal waarop Anne Frank te zien is;
•videofragment waarin jeugdvriendin Hanneli Goslar vertelt over haar laatste ontmoeting met Anne in concentratiekamp Bergen-Belsen (Hanneli opent op 11 oktober 2012 de nieuwe tentoonstelling over Anne Frank in het Anne Frank Huis);
•de laatste filmopnames van Miep Gies in het Anne Frank Huis, waar ze persoonlijke documenten in een vitrine legt (zoals ook te zien is op
www.youtube.com/annefrank);
•foto’s uit de Life Photo Collection van een groep Amerikaanse studenten die het Anne Frank Huis bezoekt in 1961;
•kleurenbeeldmateriaal uit de Life Photo Collection van de Duitse naziperiode en de invasie van de Duitse troepen in Nederland in 1940.