TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Presentatie en onthulling van ‘een educatief kunstwerk’

Op vrijdag 5 oktober 2012 zal in het bezoekersgebouw van Kamp Amersfoort de officiële presentatie van een ‘educatief kunstwerk’ plaatsvinden. Op acht panelen, samen bijna tien meter lang, visualiseerde kunstenaar Albert Ziëck uit Renkum, de belangrijkste gebeurtenissen uit de geschiedenis van het kamp.

Maar niet alleen de belangrijkste gebeurtenissen kregen een vermelding in deze tijdlijn. Ook tal van persoonlijke opmerkingen uit oorlogsdagboeken en brieven werden erin verwerkt. Ruim 5.900 grote en kleine handgeschilderde letters vertellen vanaf 5 oktober de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Nederland en de geschiedenis van de gevangenen van Kamp Amersfoort.

Naast zijn werkzaamheden als kunst-, restauratie- en letterschilder is Albert Ziëck bezig met de Tweede Wereldoorlog. Vooral de ervaringen en getuigenissen van gevangenen uit krijgsgevangen- en concentratiekampen hebben hem gegrepen. Deze belangstelling bracht bijzondere ontmoetingen en verhalen met zich mee en leidde tot een unieke verzameling tastbare herinneringen aan de oorlog. De collectie documenten, voorwerpen, uniformen en kleding van kampgevangenen werd ondergebracht in de Stichting Leven achter Prikkeldraad. Ziëck is tevens verbonden aan de Documentatiegroep 40-45.

De samenwerking tussen Ziëck en Kamp Amersfoort kreeg gestalte toen bij Kamp Amersfoort een intern opleidingstraject voor vrijwilligers startte. Jaarlijks worden bij Kamp Amersfoort rondleiders opgeleid om bezoekers te kunnen informeren over de geschiedenis van het kamp. Gedurende dit opleidingstraject ontstond de wens om een beknopt overzicht voorhanden te hebben, met daarin de belangrijkste gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog in relatie met Kamp Amersfoort. Het idee van een tijdlijn ontstond, gevolgd door de wens om deze informatie ook beschikbaar te stellen aan bezoekers van Kamp Amersfoort.

Noodgedwongen bleef het plan bij een voornemen. Pas toen het VSB-Fonds belangrijke financiële hulp toezegde kon een aanvang worden gemaakt met de uitvoering. Albert Ziëck werd gevraagd om gebeurtenissen en data te visualiseren en daarin is hij bijzonder goed geslaagd. De bijzondere opdracht en de vorderingen in het atelier in Renkum trokken zelfs de aandacht van Omroep Gelderland. De acht panelen die samen de tijdlijn vormen, werden op 22 september in het bezoekerscentrum van Kamp Amersfoort afgeleverd en bevestigd.

Op vrijdagmiddag 5 oktober om 15:00 uur zal de tijdlijn officieel worden gepresenteerd. Behalve een Nederlandse militair, die in de meidagen gelegerd was in de Grebbelinie, werden enkele oud-gevangenen benaderd en bereid gevonden om de tijdlijn te onthullen. Zij zijn representatief voor de op de tijdlijn vermelde oorlogsjaren.

Na de officiële openingshandeling op 5 oktober zal de tijdlijn deel uitmaken van de vaste tentoonstelling in het bezoekersgebouw. De tijdlijn is dan door alle bezoekers te bezichtigen.

Gebruikte bron(nen)