TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Filmmaand Nationaal Monument Kamp Vught

Nationaal Monument Kamp Vught vertoont in samenwerking met Theater de Speeldoos in Vught in september toepasselijke films met oorlogsverhalen op vier verschillende continenten. Eerder organiseerde NM Kamp Vught filmavonden met thema’s als 'lachen in het donker', 'kind in de oorlog' en 'moedige mensen'. Voor slechts enkele euro's een goede film in de ambiance van het mooie theater. Met op 12 september een inleiding van de regisseur zelf: Jessica Gorter over ‘900 Dagen’.

Clint Eastwood in Japan
Op woensdag 5 september is ‘Letters from Iwo Jima’ te zien met o.a. Harvey Keitel: de tweede film die Clint Eastwood maakte over de slag om het eiland Iwo Jima na ‘Flags of our Fathers’. Dit keer vanuit Japans perspectief. De film is deels gebaseerd op brieven van Generaal Kuribayashi - voor en tijdens de slag geschreven - geeft deze film een unieke kijk in de hoofden van de Japanse verdedigers. Een grimmig maar realistisch beeld van het dagelijks leven van de Japanse troepen, terwijl ze wachten op het onvermijdelijke. De film is overladen met prijzen, waaronder een Oscar en Golden Globe. De film is geschikt voor kijkers vanaf 16 jaar.

900 Dagen: toelichting door regisseur
De Nederlandse regisseur Jessica Gorter verzorgt een inleiding op 12 september op haar film ‘900 Dagen’. Dit is een indringende documentaire over het Beleg van Leningrad tijdens de Tweede Wereldoorlog. De film schetst een emotioneel beeld van het gevecht van sommige overlevenden, wiens persoonlijke herinneringen overschaduwd worden door de heroïsche mythe die de overheid in stand wil houden. Deze mythe staat schril en pijnlijk contrast met de verschrikkelijke waarheid die ze al die jaren moesten verzwijgen. De film is bekroond als beste Nederlandse documentaire tijdens het IDFA in 2011 (geschikt vanaf 9 jaar).

Op de vlucht naar Kenia
Op 19 september is de derde film: ‘Nowhere in Africa’. Dit drama is gebaseerd op de gelijknamige autobiografie van Stefanie Zweig en verbeeldt het verhaal van de joodse familie Redlich. Het gezin emigreert net voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog naar Kenia in verband met de anti-joodse maatregelen die in Duitsland gelden. Hoe gaan de familieleden om met deze veranderingen en de problemen die ze ondervinden in Kenia? Een epos dat een Oscar voor Beste buitenlandse film kreeg (regie: Caroline Link).

Haar naam was Sarah
Een ander oorlogsverhaal speelt zich af in Frankrijk. ‘Haar naam was Sarah’ is op 26 september te zien. Deze nog steeds succesvolle film uit 2010 is geregisseerd door Gilles Paquet-Brenner (111 minuten, geschikt vanaf 12 jaar). Dit is het indrukwekkende en emotionele verhaal van de joodse Sarah. Als de Franse politie haar familie in 1942 oppakt, verstopt Sarah haar broertje in een kast met de belofte dat ze hem zo snel mogelijk komt halen. Parijs, 60 jaar later. De Amerikaanse journaliste Julia Jarmond trekt samen met haar man en dochter in het huis van haar schoonouders in. Wanneer ze voor haar werk onderzoek moet doen naar de Jodenvervolging ontdekt ze grootse dingen over het huis en haar schoonfamilie. Gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Tatiana de Rosnay.

De entree is € 5,00 per film; met CJP/Vriend/65+ is de entree € 3,50. De films beginnen om 20.00 uur. Reserveren is mogelijk via Theater de Speeldoos: (073) 656 55 88 of aan de kassa van het theater. Zie ook www.theaterdespeeldoos.nl; Vliertstraat 6 in Vught.

Gebruikte bron(nen)