TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Activiteiten kamp Westerbork op 14 en 15 augustus

Op dinsdag 14 augustus houdt Marianne Sophia in ’t Anker-de Jong in het Herinneringsmonument kamp Westerbork een lezing over haar jeugd in Nederlands-Indië. De dag daarna vertelt Joop Lefrandt sr. over zijn oorlogsjaren in Nederlands-Indië.

'NIET WEGGOOIEN!’ is het motto van de gezamenlijke actie van de Nederlandse oorlogs- en verzetsmusea, herinneringscentra en het NIOD Instituut voor Oorlogs- Holocaust- en Genocidestudies. Deze actiedag vindt op dinsdag 14 augustus plaats bij de zestien deelnemende instellingen. ‘NIET WEGGOOIEN!’ vraagt aandacht voor het behoud van historisch materiaal uit de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië. Het Herinneringscentrum is daarnaast op zoek naar materialen die de geschiedenis van het kamp Schattenberg documenteren. Het gaat daarbij om alles uit de jaren 1950-1951, de periode dat in het voormalige kamp Westerbork Indische Nederlanders verbleven én de periode 1951-1970, de jaren dat in Schattenberg Molukkers gehuisvest waren.

In het kader van deze speciale actiedag vertelt Marianne Sophia in ’t Anker-de Jong hoe het is om als Joodse Nederlander op te groeien in bezet Nederlands-Indië. Ze vertrok in 1939 als eenjarig meisje met haar moeder Elisabeth Keesing naar Penang, waar haar vader op hen wacht. Hij raakt na het begin van de oorlog betrokken bij het verzet tegen de Japanse bezetters, wordt uit huis gehaald en dood teruggebracht. Een dag later vertrekken Marianne Sophia en haar moeder naar het vrouwenkamp Tjideng. Van daaruit gaan ze op transport naar de kampen Tangerang II en Adek II, waar afzonderlijke barakken voor de Joodse vrouwen zijn. Beiden overleven de oorlog en komen in januari 1946 terug naar Nederland. Haar moeder wordt hoofd van de Indische afdeling van het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie. Haar verhaal over het verblijf in het vrouwenkamp en de impact die dat op haar leven heeft gehad, vertelt Marianne Sophia onder meer aan de hand van voorwerpen van haarzelf en van haar moeder, zoals een kwartetspel met kampafbeeldingen en een dagboek.

De actiedag wordt gehouden voorafgaande aan de nationale Indië-herdenking op 15 augustus. Op deze dag zal Joop Lefrandt sr. vertellen over zijn beleving van de oorlogsjaren in Nederlands-Indië. Joop Lefrandt sr. is in 1933 geboren in Semarang (Java) in een welgestelde familie. Hij blijft na de capitulatie voorlopig buiten de Japanse kampen. Joop ziet als kind veel ellende om zich heen en de angst is groot. In 1945 wordt zijn broer opgepakt en geďnterneerd, Joop en zijn moeder volgen later en komen in onder andere Banjoe Biroe en Tjideng terecht. Na de oorlog blijft het gezin verarmd achter in Bandoeng. In 1952 vertrekken ze met de Willem Ruys naar Nederland waar ze tenslotte in Groningen terechtkomen.

De lezingen van Marianne Sophia in ’t Anker-de Jong en Joop Lefrandt sr. in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork beginnen op dinsdag 14 augustus en woensdag 15 augustus om 14.00 uur. Toegang tot de lezing is bij de prijs van het museum inbegrepen.

Gebruikte bron(nen)