Vrijdag 15 juni heeft in het Wijkpark Holy-Noord de onthulling van het Wellingtonmonument plaatsgevonden. De gedenksteen, ter herinnering aan de neergestortte Wellington Z1321 en de zes bemanningsleden die hierbij omkwamen, werd na een korte ceremonie onthuld door Wing Commander Richard Sharp van de Royal Air Force. Ook burgemeester Tjerk Bruinsma, de militair attache van de Canadese ambassade en vertegenwoordigers van de Royal British Legion en de St. Mary’s Church waren bij de plechtigheid aanwezig.
In de nacht van 25 op 26 maart 1942 was dit Britse vliegtuig op de weg terug naar Engeland na een aanval op de wapenfabrieken in Essen. Boven Vlaardingen werd het neergeschoten en kort na middernacht crashte de Wellington in een weiliand. Op deze plek bevindt zich nu het park. Vijf jaar geleden startte STIWOT-medewerker Pieter Schlebaum
een onderzoek naar deze gebeurtenis. Hij wist zeer veel informatie bij elkaar te brengen en legde zelfs contact met de nabestaanden van de zes vliegers. De familie van één van hen, Sergeant Groves uit Essex, heeft nooit geweten wat er met hem is gebeurt. Voor hen was het contact met Schlebaum dan ook zo bijzonder dat zij in maart een bezoek brachten aan Vlaardingen.
Burgemeester Tjerk Bruinsma hield een toespraak.
Een permanente herinnering aan deze gebeurtenis ontbrak echter nog altijd. Daarom besloten Schlebaum en buurtgenoot Van Ekelenburg in oktober 2011 de handen ineen te slaan en zich sterk te maken voor een monument. Nadat in februari van dit jaar toestemming werd verkregen van burgemeester Tjerk Bruinsma, kwam het project in een stroomversnelling. Met medewerking van de Gemeente Vlaardingen, de rotaryclubs en Madern International werd een grote zwerfkei met daarop een plaquette gerealiseerd. Voor deze grote kei liggen zes kleinere stenen ingemetseld. Deze stenen symboliseren de zes bemanningsleden en dragen ook een bordje met hun namen.
Wing Commander Richard Sharp van de Royal Air Force onthuld het monument.
Afgelopen vrijdag kon het monument eindelijk worden onthuld. Hier voorafgaand vond er op de plek een korte ceremonie plaats. Na een toespraak van de burgemeester van Vlaardingen en een gedicht door een leerling van het Geuzencollege, werd de gedenksteen onthuld. Na de krans- en bloemlegging, de Exhortation, een gebed en muziek van een doedelzakspeler, werd de ceremonie afgesloten met het Wilhelmus. Na zeventig jaar is er nu eindelijk een permanente herinnering aan deze gebeurtenis.
De ceremonie.
Het nieuwe monument.