Onlangs werd door de Britse oorlogsgravenstichting (Commonwealth War Graves Commission) een ingrijpende aanpassing gedaan aan het Gemenebest ereveld op de begraafplaats Rusthof in Oud-Leusden (Amersfoort). Het ereveld was nauwelijks zichtbaar tussen de grote bomen, wie de paden langs de graven volgde was zich nauwelijks bewust van de indeling die dit ereveld heeft. Onlangs zijn de grote bomen vervangen door een strakke grasmat en heeft er zich een overzichtelijk ereveld bloot gegeven.
Een jaar heeft deze ingrijpende aanpassing gekost. Het grootste probleem waren de bomen, ze waren door de jaren zo groot geworden dat ze een gevaar werden voor de graven. De graven werden regelmatig door de wortels van de bomen verdrukt waardoor ze scheef kwamen te staan. Tevens werden de stenen erg vies door de bomen en waren de zerken en perken overgroeid met klimop.
325m3 grond werd afgevoerd en 240m3 werd aangevoerd om de klus te klaren. Tevens werd er zo’n 1300m2 turf gelegd. Om konijnen te weren werden de planten verpakt in konijnwerende gaaswerken en werd er vegetatie geplant waar konijnen niet dol op zijn.
Alle grafstenen werden weggenomen en schoongemaakt, ze werden pas weer terug geplaatst nadat de bomen waren gerooid. De stenen zijn exact teruggeplaatst zoals ze stonden, wat een beetje een vreemd aanzicht geeft als je over het ereveld loopt. Normaal staan de stenen keurig in rij en staan ze allemaal dezelfde kant op of in ieder geval op een logische plaats. In dit geval staan de zerken alle kanten uit, waardoor je met wat fantasie de bomen in je gedachte terug kan plaatsen. Het is zeker een feit dat het terugplaatsen van de stenen in de oorspronkelijke positie geen negatieve uitstraling geeft aan het prachtige nieuwe ereveld, het geeft juist aan hoe eervol met deze locatie is omgegaan.
De drie onderstaande foto's laten het ereveld zien anno 2011.
Niet alleen het Britse ereveld is opgeknapt, ook de Nederlandse oorlogsgraven die rond het ereveld liggen zijn weer stralend wit en zijn voorzien van een keurige grasmat i.p.v. de perken met klimop die voorheen aanwezig waren. Naast Nederlandse en Gemenebest oorlogsgraven liggen op deze begraafplaats een groot aantal nationaliteiten begraven, dit zijn voornamelijk krijgsgevangenen uit het nabij gelegen kamp Amersfoort. Ook deze grafstenen zijn opgefrist, ze liggen aan de rand van het ereveld.
Een blik op de opgeknapte Nederlandse oorlogsgraven.
En een blik op de situatie anno 2011.