DOOR: PATRICK SCHELLEN – Zaterdag 5 april opende in het Cobra Museum de tentoonstelling ‘Amstelveen 80 jaar bevrijd’. De tijdelijke tentoonstelling (tot en met 4 mei 2025) laat in vogelvlucht zien hoe Amstelveen (toen: Nieuwer-Amstel) door de oorlogsjaren is gekomen. Er is aandacht voor de militaire betrokkenheid, bezetting en onderdrukking, de Jodenvervolging, collaboratie en verzet, bevrijding en hoe de plaatselijke herdenkingscultuur tot stand is gekomen middels diverse monumenten. Speciale aandacht is er voor Jetty Paërl, ook bekend als Jetje van Radio Oranje.
Ondanks dat Nieuwer-Amstel tijdens de oorlog nog een betrekkelijk kleine gemeente was, hebben er toch enkele bijzondere gebeurtenissen voorgedaan. Zo was burgemeester Haspels de enige burgemeester in het land die weigerde de Joden uit zijn gemeente naar Amsterdam te laten verhuizen. Als gevolg van deze weigering (die helaas niet wist te voorkomen dat de Joden toch naar Amsterdam moesten verhuizen) werd Haspels ontslagen en enkele maanden later opgevolgd door NSB-burgemeester Westendorff. Direct bij de bevrijding keerde Haspels weer terug als burgemeester. Deze wisselingen komen in de tentoonstelling tot uitdrukking in documenten die door de beide burgemeesters ondertekend zijn. Deze geschiedenis komt uitgebreider aan bod in het boek 'Burgemeesters van Amstelveen, 1896 - 1955' van R. Huizenga. Daarnaast bestaat over de bezettingsgeschiedenis van Amstelveen ook het boek ‘Jaren van verduistering’ van Tini Visser.
In de komende weekenden zijn er ook enkele lezingen georganiseerd die samenvallen met de tentoonstelling:
De tentoonstelling wordt gehouden in de voordrachtzaal van Museum Cobra, Sandbergplein 1, 1181 ZX Amstelveen. Wanneer deze zaal is verhuurd, dan is de tentoonstelling niet toegankelijk voor bezoekers. De reguliere prijzen van het Cobra Museum zijn voor deze tentoonstelling van toepassing. Meer informatie is te vinden op de site van Vereniging Historisch Amstelveen.