TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Historicus Dany Neudt over het Belgisch verzet

De Belgische historicus Dany Neudt vertelt op zaterdag 15 februari in Nationaal Monument Kamp Vught over de geschiedenis van het Belgische verzet in de Tweede Wereldoorlog én hoe een aantal Belgische verzetsmensen in Kamp Vught terecht kwam. Volgens Neudt was in Vlaanderen decennialang meer begrip en aandacht voor de collaboratie dan voor het verzet tegen de bezetter. Een fenomeen dat zich volgens hem nergens anders in West-Europa voordeed. Pas recent is er een opleving in de herinnering aan het Belgische verzet. Neudt is oprichter van de stichting ‘Helden van het Verzet’. Reserveren is mogelijk via nmkampvught.nl (Agenda).

Historicus Dany Neudt tijdens een Verzetscafé

De lezing van Neudt sluit aan op de tijdelijke expositie ‘Kamp Vught: 36 nationaliteiten achter prikkeldraad’. Van de 1800 niet-Nederlandse gevangenen kwamen er 1200 uit België. Zeker 40 Belgen overleefden Kamp Vught niet.

Het verzet in België
In België werden meer dan 15.000 Belgische verzetsstrijders gedood door de bezetter. Geďnspireerd door het oorlogsverhaal van zijn grootvader verdiepte Neudt zich in deze geschiedenis. Sinds 2022 plaatst hij dagelijks een bericht op social media van deze ‘helden van het verzet’. Vanuit de stichting Helden van het Verzet organiseerde hij twee keer vanuit het Fort van Breendonk een voorleesmarathon, waarbij zo’n 50 uur lang de namen van 8.500 vermoorde verzetshelden door tal van bekende en minder bekende Belgen werden voorgelezen. Ook zijn er in verschillende steden goed bezochte ‘Verzetscafés’: vertelavonden waarbij historici, schrijvers en familieleden verzetsverhalen delen. Binnenkort zijn er ook Franstalige ‘Cafés de Résistance’ in Brussel en Wallonië. Neudt maakt inmiddels ook podcasts en de stichting bracht drie ‘verzetsnovelles’ uit. Neudt bekleedt sinds 2024 de leerstoel 'Sporen van het verzet' aan de Vrije Universiteit Brussel. Met de nieuwe leerstoel willen de universiteit en de stichting Helden van het Verzet onderzoek doen naar het Belgische verzet tijdens Tweede Wereldoorlog.

Verzetsverhalen
Neudt: ‘Ik nodig iedereen uit om mee de schouders te zetten onder de publieke herinnering die het Belgische verzet verdient. We moeten van hen geen heiligen maken. Maar helden waren het in ieder geval. Tijdens de meest duistere periode uit onze recente geschiedenis vonden ze de kracht en de moed om voor onze vrijheid op te komen. Ze waren bereid om tegen het kwaad op te staan en hun leven te geven. Er zijn nog duizenden verhalen die we kunnen én moeten vertellen. Nu meer dan ooit. De verzetsverhalen zijn geen oude anekdotes uit een ver vervlogen tijd. Ze resoneren perfect met de tijden van vandaag.’ Op 15 februari zal Neudt enkele spraakmakende personen uit het verzet belichten, met speciale aandacht voor degenen die in Kamp Vught waren.

1200 Belgen in Kamp Vught
Van de 1800 niet-Nederlandse gevangenen komen er 1200 uit België in Vught terecht. Als in het najaar van 1943 de Belgische gevangenissen en het tot strafkamp omgebouwde Fort Breendonk overvol raken, blijkt een deel van de oplossing noordelijk te liggen: in Kamp Vught.

Vanaf oktober 1943 worden grote aantallen Belgische gevangenen naar Kamp Vught gedeporteerd. Hier is veel vraag naar arbeidskrachten voor de oorlogsindustrie. De meeste slachtoffers waren actief in het verzet, vooral communisten, en worden vanuit België overbracht om in Vught te worden opgehangen. Zeker 40 Belgen overlijden in Kamp Vught. Daarom wordt op 4 mei naast de Nederlandse vlag ook de Belgische vlag gehesen in NM Kamp Vught.

Gebruikte bron(nen)