Op zaterdag 19 mei 2012 was de Grebbelinie, met haar spannende oorlogsverhalen, prachtige natuur en mooie dorpen, het decor van tal van activiteiten. Uw reporter bracht op Grebbeliniedag 2012 een bezoek aan de Asschatterkade, Hoeve "De Beek", Fort Daatselaar, S7 kazemat te Veenendaal en Fort aan de Buursteeg.
Natuurlijk maakte uw reporter van deze rondreis een fotoverslag:
Aan de Asschatterweg 207 te Leusden was uw reporter getuige van een demonstratie verzorgd door de Stichting voor Historie van de Koninklijke Nederlandse Veldartillerie en Cavalerie 1812-1912. De opening van de dag vond hier plaats met kanonschoten. De eerste aanslag op de trommelvliezen van uw reporter...
Twee leden van Nederland Paraat, waaronder een soldaat Wielrijder, vertellen op de Asschatterkade te Leusden het verhaal van deze keerkade in de meidagen van 1940.
Op Hoeve "De Beek" te Woudenberg worden de leden van Nederland Paraat bekend gemaakt met het "prikken van de vijand". De meester geeft het goede voorbeeld en zijn leerlingen volgen.
Deze Canadese bevrijder doet het vandaag wat rustiger aan.
Het onderkomen van Nederland Paraat op Hoeve "De Beek". Let op de talloze details en de mooi uitgevoerde "Veldpost" opstelling.
Op 17 april 1945 passeerden verkenners van het geallieerde leger Fort Daatselaar om vervolgens via de Barneveldseweg Renswoude binnen te dringen. Op de Grebbeliniedag reden diverse voertuigen van Keep Them Rolling weer door het buitengebied van Renswoude. Camping "De Grebbelinie" te Renswoude stond deze dag dankzij Schildersatelier Nellestein & Nellestein in het teken van "Schilderachtig Daatselaar."
Op Fort Daatselaar zelf werkten sappeurs van de Bataafse genie aan de verdediging en het onderhoud van het fort.
Het kamp, de uniformen en natuurlijk de wapens waren, alhoewel niet WO2 en weer een aanslag op de trommelvliezen van uw reporter, zeker de moeite waard.
De Schutterij uit Den Bosch, gestoken in 19e eeuws uniform, zorgde voor de laatste aanslag op de trommelvliezen van uw reporter. Een waar spektakelstuk!
Bewoners, studenten, vrijwilligers en restaurateurs hebben hard gewerkt om de kazemat in de achtertuin van Valleistraat 188 te Veenendaal weer het aanzien te geven van 1940. Al deze mensen hebben zeker eer van hun werk.
Als afsluiting bezocht uw reporter het bouwterrein van het Fort aan de Buursteeg waar de projectleider van de provincie aanwezig was met het mobiele infocentrum Grebbelinie.
Grebbeliniedag 2012 was mede dankzij het voortreffelijke weer en natuurlijk de vele vrijwilligers een evenement dat de geïnteresseerde eigenlijk niet mag missen. Op naar 2013!