Op 2 november 2024 werd een Vredesmonument onthuld in Lede (Oost-Vlaanderen). Na een inleidend woordje door burgemeester Mevrouw Geertrui Van De Velde volgde een toespraak door de Heer Johan De Ryck, voorzitter Nationale Strijdersbond (NSB) afdeling Wanzele-Lede, en de Heer Leon De Turck, Nationaal Voorzitter van de Koninklijke Nationale Strijdersbond van Belgie. Mevrouw Van De Velde kreeg vanwege de NSB een medaille als deelnemende gemeente. De plechtigheid werd afgesloten met een bloemenhulde.
Vredesmonumenten
Twee jaar geleden nam de NSB het initiatief om in samenwerking met steden, dorpen en instellingen, zowel in België als in het buitenland, vredesmonumenten te plaatsen. Ondertussen werden in België reeds meer dan 80 monumenten geplaatst. De bedoeling van de NSB is het idee van vrede zo breed mogelijk uit te dragen in de vorm van een monument met de symbolische vredesduif. Tegelijk gaat de herinnering aan de gesneuvelden van beide wereldoorlogen niet verloren.
Het Vredesmonument staat in het park van Mesen naast de ruïne van het vroegere Markizaat en naast ‘Het Gebaar’, een ontwerp van beeldhouwer Jean-Luc Bertel. De symbolische vredesduif werd aangebracht op het gedenkteken voor de verbroedering met het West-Vlaamse Mesen, de kleinste stad van België. De inhuldiging gebeurde dan ook in aanwezigheid van de burgemeester Sandy Evrard en een delegatie van Mesen, waarmee in 2019 verbroederd werd.
Band met Mesen
De band met Mesen gaat terug tot 1919. De abdij van Mesen was de vestigingsplaats van het Koninklijk Gesticht van Mesen, een stichting die bij patentbrieven van 30 augustus 1776 door Keizerin Maria-Theresia van Oostenrijk werd opgericht. In de abdij was een kostschool gevestigd. Toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak vluchtten de bewoners naar Frankrijk waar zij gedurende bijna vier jaar in het Collège pour jeunes filles te Saint-Germain-en-Laye verbleven.
Tijdens de Duitse inval in augustus 1914 werd de abdij in Mesen totaal vernield. Na de oorlog werd beslist niet herop te bouwen maar een domein met bestaande schoolgebouwen te kopen in Lede (tot 1917 werd op deze locatie onderwijs gegeven door de kanunnikessen van de H. Augustinus van Jupille). In 1919 werd het in Lede een kostschool voor wezen van oorlogsslachtoffers en kinderen van invalide militairen.
Vergane glorie
Na verloop van jaren was de oorspronkelijke sociale doelstelling voorbijgestreefd en bij koninklijk besluit van 16 september 1969 werd de onderwijsinstelling opgedoekt. De statige gebouwen liepen leeg. De tand des tijds spaart niks of niemand en de glorie van weleer werd in de loop der jaren meer en meer vergane glorie.
Van de Markizaat-site is op heden enkel een ruïne van het markizaat en het park overgebleven. Het groot complex met o.a. de schoolgebouwen werd na jaren verval uiteindelijk gesloopt in 2010. Enkele infopanelen aan het park herinneren nog aan wat vroeger is geweest…
Het Koninklijk Gesticht van Mesen is in Lede verdwenen maar de vriendschapsbanden met Mesen blijven bestaan.