Unieke tentoonstelling ‘V-wapens’ in het Memory Vrijheidsmuseum te Nijverdal is geopend
Het Memory Vrijheidsmuseum in Nijverdal presenteert met trots de unieke tentoonstelling ‘V-wapens’, die op donderdag 26 september werd geopend door de heer Peter Wijninga (links op de fot), verbonden aan het Haags Centrum Strategische Studies (HCSS). De heer Koen Palinckx (rechts op de foto), Districtsburgemeester Ekeren, Stad Antwerpen, leverde eveneens een bijdrage en sprak over “Antwerpen onder de V-bommen”. Voor het eerst in Nederland wordt met deze expositie uitgebreid aandacht besteed aan de ontwikkeling, het gebruik en de gevolgen van de Duitse V-wapens tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Een Historische Terugblik
In de zomer van 1944 begon het Duitse leger met het inzetten van de gevreesde V1- en V2-wapens. Deze vliegende bommen en raketten waren destijds een technisch hoogstandje, maar veroorzaakten vele slachtoffers en grote materiële schade, met name in de steden Londen en Antwerpen. Ook Nederland bleef niet gespaard; er vielen vele slachtoffers ten gevolge van mislukte lanceringen en vroegtijdige ontploffingen.
Hellendoorn in de spotlight
De gemeente Hellendoorn speelt een bijzondere rol in deze geschiedenis. Het is de enige gemeente in Nederland waar zowel de V1 als V2 werden gelanceerd. De eerste V2 werd hier op 16 november 1944 gelanceerd, gevolgd door de eerste V1 een maand later. De tentoonstelling toont niet alleen de technische en historische aspecten van deze wapens, maar belicht ook persoonlijke verhalen van ooggetuigen. Zo is er een indrukwekkend tafereel over de gepleegde spionage door lokale verzetsgroepen maar ook over Twentenaren die in Duitsland spioneerden in Peenemünde.
Reconstructie V1 Wilp
Een bijzonder onderdeel van deze expositie zijn de restanten van een V1, opgegraven in maart 2020 naast de A1 bij Wilp (nabij Deventer). Deze zijn verwerkt in een houten reconstructie van een V1, op ware grootte, compleet met vleugels.
Van V2 naar de ruimte
De expositie besteedt ook aandacht aan de naoorlogse ontwikkeling van rakettechnologie, die voortborduurde op de V2. Dit omvat onder meer de Apollo 11-maanlanding en de opkomst van moderne drones en onbemande vliegtuigen. Hiermee biedt de tentoonstelling een compleet beeld van de invloed van de V-wapens op zowel de geschiedenis als de moderne technologie.
Aanvulling op de permanente expositie
‘V-wapens’ vormt een waardevolle aanvulling op de permanente expositie van het Memory Vrijheidsmuseum. Het museum vertelt het verhaal van de Tweede Wereldoorlog, de verdediging van Nederland tegen de vijand, vijf jaar van bezetting en onderdrukking, en de opofferingen van buitenlandse soldaten voor onze vrijheid. Het museum nodigt je uit om na te denken over jouw rol en invloed op vrijheid, zowel voor jezelf als voor anderen, en wat vrijheid nu betekent.
Bezoekinformatie
De tentoonstelling ‘V-wapens’ is voor het publiek geopend van vrijdag 27 september 2024 tot en met zondag 28 september 2025 en is te zien in het Memory Vrijheidsmuseum. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur en bevindt zich aan de Grotestraat 13 in Nijverdal.