TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Vanaf 8 oktober: nieuwe aflevering podcast Stille Herinnering

In aanloop naar de Nationale Dodenherdenking van 4 mei 2023 verscheen de prachtige podcast Stille Herinnering. De 8-delige serie is nu uitgebreid met een 9de aflevering. Deze is vanaf maandag 7-10-2024 te beluisteren op Spotify.

De podcast herinnert ons aan de vroege morgen van dinsdag 24 oktober 1944. Toen werden op de Apollolaan in Amsterdam 29 mannen door een vuurpeloton van de Duitse Sicherheitsdienst gedood. De slachtoffers waren vrijwel allemaal verzetsman. De fusillade was een vergelding voor de liquidatie van de belangrijke Sicherheitsdienst medewerker Herbert Oelschlägel door het Amsterdamse verzet. Dit jaar is het 80 jaar geleden.

Waarom deze podcast?
Het doel van de makers is het dramatische verhaal achter het Verzetsmonument te vertellen. In hun strijd voor rechtvaardigheid overschatten de moedige verzetsmannen hun eigen mogelijkheden en onderschatten zij de slagkracht van de meedogenloze vijand. Met de podcast willen de makers niet alleen hun oom maar alle 29 slachtoffers op een nieuwe manier blijven gedenken en hun nabestaande informeren over wat er precies is gebeurd.

Slachtoffer Piet Zijlstra
Eén van de slachtoffers van de fusillade was de 23-jarige Piet Zijlstra. Hij was de oom van de makers van de podcast, Joost van Daalen en Edward Zijlstra. Voor de twee nog levende broers van Piet en zijn neven en nichten onderzocht Van Daalen enkele jaren geleden de achtergrond van het drama van 24-10-’44. Dit resulteerde in het boek Stille Herinnering dat in kleine kring werd uitgegeven.

De titel is gekozen omdat ‘oom Piet Zijlstra’ voor veel van zijn neven en nichten in de jaren ’60 niet meer was dan een kleine foto op het dressoir in de huiskamer. Zo was Piet voor hen, als stille herinnering, tegelijk af- en aanwezig. Het boek vertelt voor een deel het verhaal van Piet Zijlstra maar vooral het lot van alle 29 slachtoffers.

De productie van de podcast Stille Herinnering
In 2022 ontstond het idee om de boektekst om te werken tot podcast. Zijlstra verzorgde de productie en de techniek. Hij componeerde tevens de podcastmuziek. Van Daalen schreef het boek en de teksten voor de 8-delige podcast. Samen spraken ze het verhaal in. Ook andere familieleden van Piet Zijlstra en nabestaanden droegen bij aan de totstandkoming van dit bijzondere project.

De nieuwe aflevering 9: De nabestaanden aan het woord
In aflevering 9 van de podcast Stille Herinnering komen zes nabestaanden van de 29 slachtoffers van de fusillade van 24-10-’44 aan het woord. De aflevering bestaat uit twee delen en is te beluisteren vanaf maandag 7-10 a.s. We horen hoe de nabestaanden terugkijken op de gewelddadige dood van hun vader, broer of grootvader. En ook hoe de droevige familiegeschiedenis doorwerkt in hun leven van vandaag. De eerste 8 afleveringen van de podcast zijn nu ook al te beluisteren op Spotify.

Gebruikte bron(nen)