TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Herdenking van de bevrijding van Eindhoven

Donderdag 18 september 2003, precies 59 jaar na de bevrijding van Eindhoven in 1944, pakt de stad Eindhoven flink uit. Het is namelijk drie dagen lang feest (geweest) in Eindhoven. De festiviteiten begonnen op 18 september met een defilé van 50 voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Natuurlijk was ook STIWOT er bij, van twee kanten zelfs. Don van den Bogert reed in een Dodge vrachtwagen in het defilé mee en schreef daar een verslag over voor www.band-of-brothers.nl. Jeroen Koppes stond op het plein tussen de veteranen om de activiteiten op het plein te verslaan. Zijn verslag kun je hier lezen.

Aangezien ik al vroegtijdig in Eindhoven was, was ik ook al rond een uur of 7 op het stadhuisplein, alwaar het defilé zou plaatsvinden. Het voordeel hiervan was dat het plein nog niet was afgezet, alleen genodigde mochten namelijk binnen de dranghekken komen, het gewone publiek moest langs de kant blijven staan. Een aantal vroege vogels konden echter binnen de hekken blijven zodat ik, en een aantal met mij, een beter zicht op de gebeurtenissen hadden.

De veteranen arriverenEen veteraan

Tussen zeven en acht arriveerden de veteranen en andere genodigden op het stadhuisplein. Zij konden op een speciale tribune plaatsnemen zodat ze een perfect uitzicht hadden op het defilé dat aan ze voorbij trok. Om kwart voor acht opende de jeugdfanfare uit Acht het defilé met een optreden van een kwartier. Nadat zij waren afgemarcheerd stoof er een motorrijder het plein op. Het defilé van de 50 historische voertuigen - allemaal gebruikt in de Tweede Wereldoorlog - was nu echt begonnen.

Airbornescooter

In het komende anderhalf uur zouden een groot aantal veteranen, voertuigen en muziekkorpsen aan ons voorbij trekken. Het begon met de historische voertuigen, af en toe afgewisseld met een muziekkorps of fanfare. Er reden erg veel jeeps mee, daarnaast reden er nog een groot aantal andere voertuigen mee. Denk hierbij aan de DUKW (een amfibische truck), een airborne scooter, een tweetal fietsen, een aantal motorfietsen en wat vrachtwagens. In een van de vrachtwagens reed ook Don van den Bogert mee, Don was druk bezig om snoepgoed uit te delen aan de jeugd die langs de kant stond. In hun ogen werd zijn vrachtwagen de populairste van het defilé. Op www.band-of-brothers.nl staat Don’s artikel over zijn ervaringen die dag.

Don van den Bogert & Sophia Vosmeer

Na het defilé van de voertuigen trokken de veteranen langs, afgewisseld door een aantal muziekkorpsen. De grote hoeveelheid aan veteranen die meeliepen viel vooral op. De meeste zullen ondertussen rond de 80 zijn, toch liepen ze mee. Voor deze veteranen is het namelijk ook weer een weerzien van oude bekenden. Zoals gezegd liepen er ook een groot aantal muziekkorpsen mee, waaronder de Philips Harmonie, de Magic Knights Drumband en een groot aantal jeugdkorpsen.

Muziekkorps in actie

Na het defilé ontstak de nieuwe burgemeester van Eindhoven, Drs. Alexander Sakkers, het bevrijdingsvuur bij het monument op het stadhuisplein, daarna hield de burgemeester een korte toespraak. Na de toespraak legde de burgemeester een krans bij het monument namens het gemeentebestuur van Eindhoven. Na de kranslegging werden de vier volksliederen van Amerika, Engeland, Frankrijk en Nederland gezongen. Aangezien iedereen op het plein de teksten van de liederen had gekregen werd er naar hartelust meegezongen.

Burgemeester Drs. A. SakkersDe kranslegging

Jeroen Koppes
Alle foto's: © STIWOT & Jeroen Koppes

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT
  • Gepubliceerd op: 18-09-2003 23:10:02