DOOR: KEVIN PRENGER – Een Chinees, drie Amerikanen, negen Surinamers en twaalfhonderd Belgen. Dit zijn enkele voorbeelden van buitenlandse nationaliteiten die tijdens de Tweede Wereldoorlog in concentratiekamp Vught in Nederland gevangen hebben gezeten. In totaal gaat het om 1.800 niet-Nederlanders van 36 verschillende nationaliteiten. Tot het voorjaar van 2025 is in het museumgebouw van Nationaal Monument Kamp Vught de tijdelijke expositie ‘Kruispunt Vught’ te zien over 36 nationaliteiten achter prikkeldraad.
Luisterpunten
In deze expositie vormen zes buitenlandse gevangenen de basis. Wil je hun verhaal beluisteren (in het Nederlands of Engels) dan pak je het bijbehorende voorwerp uit de kast. Voor bijvoorbeeld de Surinaamse verzetsman Anton de Kom heeft dat object de vorm van het door hem geschreven antikoloniale boek ‘Wij slaven van Suriname’. De geschiedenis van de Russische schaker Jules Kahn wordt gesymboliseerd door een schaakstuk. In deze objecten zit een audiospeler verwerkt die op genummerde luisterpunten langs de route kan worden geactiveerd. De meeste van deze luisterpunten bevinden zich op de tafel in de vorm van de kaart van Europa waarmee het grootste deel van de ruimte wordt gevuld. Elke persoon heeft een eigen kleur: om het verhaal van De Kom te kunnen beluisteren volg je, op de grond, op de muur en op de kaart, de oranje lijn en activeer je de audiofragmenten door de audiospeler (het boek dus) te activeren boven de oranje cirkels op de muur en op de kaart.
Het grote aantal Belgische gevangenen werd veroorzaakt doordat de Belgische gevangenissen en strafkamp Fort Breendonk in het najaar van 1943 overvol waren en er in kamp Vught wel ruimte was. Net als veel andere gevangenen werden de Belgen hier tewerkgesteld in de oorlogsindustrie. Zeker veertig van de 1.200 Belgen overleefden hun gevangenschap in Vught niet. “Vanwege het hoge aantal Belgische slachtoffers wordt ieder jaar op 4 mei naast de Nederlandse vlag ook de Belgische vlak halfstok gehesen”, zo valt te lezen. Na de Belgen vormden de Fransen met 300 gevangenen de grootste groep buitenlanders. Het waren voornamelijk verzetsmensen voor wie elders geen gevangenisruimte was. Andere nationaliteiten, zoals de Marokkaanse, werden in het kamp slechts door één persoon vertegenwoordigd. Het verhaal van de Marokkaanse Jood Juan Absalam Aziria wordt weergegeven op het interactieve scherm.
Vrijheidsstrijd
De internationaal georiënteerde verhalen van buitenlandse gevangenen in kamp Vught raken verschillende facetten van de geschiedenis, zowel binnen als buiten het kader van de Tweede Wereldoorlog. Zo gaat het niet alleen om de vervolging van politieke tegenstanders en de uitroeiing van de Joden, uitgevoerd door nazi-Duitsland, maar ook over het koloniale verleden van Nederland. Zowel de levensloop van Anton de Kom en Raden Mas Djajeng Pratomo als van andere Surinaamse en Indonesische gevangenen laten zien dat hun vrijheidsstrijd zich niet enkel richtte tegen de Duitse bezetter maar ook tegen de Nederlandse kolonisator. De tentoonstelling benadrukt letterlijk en figuurlijk dat Vught slechts een kruispunt was in het leven van alle buitenlandse gevangenen. We zien hen niet slechts als slachtoffers van de nazi’s, maar ook als mens met elk een uniek verhaal. De ‘speelse’ opstelling en het grafische ontwerp maken de expositie, die voldoet aan eigentijdse normen op het gebied van diversiteit en inclusie zonder betuttelend te zijn, toegankelijk voor bezoekers van verschillende leeftijden.