TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fotoreportage bevrijdingsfeesten in Herzele

Op 8 september 2024 herdacht Herzele zijn bevrijding. De herdenking werd georganiseerd door de gemeente in samenwerking met de plaatselijke oud-strijdersbonden en de Heemkundige Kring (De Hellebaard).



De vaandeldragers en aanwezigen gingen in optocht van het Schepenhuis naar het monument aan de kerk van Herzele. De optocht werd geopend door enkele militaire voertuigen en door de doedelzak- en drumband ‘The Silver Thistle Pipes’.

De heer John Van Impe, secretaris van het Oud-Strijderscomité Herzele,

deed de presentatie. Hij schetste het verloop van de bevrijding in september 1944 waarbij nog enkele doden vielen bij onverwacht treffen van Engelse en Duitse soldaten.

De heer Benjamin Rogiers, voorzitter van het Oud-Strijderscomité en tevens eerste schepen van Herzele, las de namen voor van de slachtoffers van de twee wereldoorlogen van Herzele en de deelgemeenten.

Er werden twee gedichten voorgedragen door Route-42-dichter 2024 Mieke De Pooter. Bloemen werden neergelegd namens de Nationale Strijdersbond en door burgemeester Van Tittelboom namens de gemeente.

Na de bloemenhulde las de heer Hugo De Geyter een persoonlijke tekst voor. Dit alles werd muzikaal omlijst door een doedelzakspeler. Tot slot volgde nog een toespraak door de heer Benjamin Rogiers, voorzitter van het Oud-Strijderscomité en eerste schepen van Herzele.

De plechtigheid werd beëindigd met de nationale hymnen van het Verenigd Koninkrijk en België. Na de plechtigheid werd een receptie aangeboden door de gemeente Herzele.
























Gebruikte bron(nen)

  • Bron: Christine Vinck
  • Gepubliceerd op: 14-09-2024 10:06:25