TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fotoreportage adoptieceremonie Flanders Field American Cemetery

Het Flanders Field American Cemetery is de enige Amerikaanse begraafplaats van de Eerste Wereldoorlog in België. In totaal vonden 368 soldaten in Waregem hun laatste rustplaats, daarnaast staan nog 43 Amerikaanse soldaten vermeld op de Muur van de Vermisten.



In 2014 begon de begraafplaats met het ‘Adopt a Grave’ programma. Iedereen die dat wilde kon een van de 368 graven op de begraafplaats of een van de 43 namen op de muur der vermisten ‘adopteren’.

Naast de vraag om af en toe even stil te staan bij de gesneuvelde soldaat, moedigen The American Legion en het Flanders Field American Cemetery iedereen ook aan om wat nader onderzoek te doen naar de ‘geadopteerde’ soldaat en/of zijn militaire geschiedenis. Tussen sommige adoptanten en de familie van de gesneuvelde groeide een vriendschap met soms persoonlijke ontmoetingen in België of in de USA.

Het Adopt a Grave programma viert dit jaar zijn tiende verjaardag. In de voorbije tien jaar vielen adoptanten weg en kregen nieuwe kandidaten een kans om een graf te adopteren. Op 7 september 2024 werd tijdens een plechtigheid het certificaat overhandigd aan de nieuwe adoptanten.

Voor de plechtigheid kregen ze een rondleiding en informatie over de begraafplaats. Daarbij kon ook de centraal gelegen Memorial Chapel en het bezoekerscentrum bezocht worden. Op de wanden van de kapel staan de namen van de 43 vermiste soldaten. In het bezoekerscentrum kom je meer te weten over de Amerikaanse betrokkenheid tijdens de Eerste Wereldoorlog in België en het ontstaan van de begraafplaats. Daarbij is er eveneens aandacht voor persoonlijke verhalen van de gesneuvelde soldaten. Er hangen ook enkele replica’s van oorlogstaferelen geschilderd door Samuel Johnson Woolf.

Mevrouw Kristin Eetezonne heette iedereen welkom op de ceremonie. Dhr. Joseph Schram, commander of the American Legion Post BE02, bracht de invocatie, gevolgd door de nationale hymnen. Daarna werd het gedicht ‘In Flanders Fields’ voorgedragen door mevrouw Catherine Herman, gevolgd door een toespraak door de Heer Schram en mevrouw Sanne Schoutteten, cemetery associate of the Flanders Field American cemetery. De heer Jari Van Stechelman droeg ten slotte het gedicht ‘When I come home’ voor.

Na het beluisteren van het 'Taps'-signaal werden de certificaten plechtig overhandigd aan de nieuwe adoptanten. Het geheel werd afgesloten met een receptie.
























Gebruikte bron(nen)

  • Bron: Christine Vinck
  • Gepubliceerd op: 14-09-2024 09:42:00