Op woensdag 8 mei werden zeven nieuwe struikelstenen voor Oostendse verzetshelden en politieke gevangenen ingehuldigd tijdens een wandeltocht. Bij elke struikelsteen werd een korte plechtigheid gehouden. Silke Beirens, schepen van Mens en Milieu, beklemtoonde de waarde van het plaatsen van struikelstenen. De ceremonie werd in goede banen geleid door Robert Declercq (werkgroep struikelstenen), Eva Rousselle (adviesgroep struikelstenen) en Pol De Grave (Auschwitz Stichting).
De stenen werden meestal onthuld door familieleden van de verzetshelden, onder wie kinderen en kleinkinderen. Sommigen vertelden ook hun verhaal, de trieste realiteit in zoveel gezinnen: “Ze namen mijn vader mee, hij zei deze avond ben ik terug… ik heb hem nooit teruggezien…” of “Ik heb nooit een knuffel gekregen van mijn vader…”. Hoewel jaren na datum, was de emotie zeer groot, de verhalen van weleer beroerden ook de omstaanders.
De nieuwe struikelstenen werden geplaatst op volgende locaties:
Nieuwpoortsesteenweg 306, ter ere van Urbain Maes
Gelijkheidstraat 173, ter ere van Augustinus Sesee
Zwaluwenstraat 33, ter ere van Georges Hinderijckx
Plantenstraat 55, ter ere van Renaud Goddemaer
Heilig-Hartplein 14, ter ere van Oscar Mollet
Koninginnelaan 22, ter ere van Jeanne Pauwels en Emile Mariën
Aansluitend was er de vertoning ‘Struikelstenen, een overzicht’. Later op de avond volgde ‘Over LEVEN’, een opname over een ontmoeting met André Petitjean, een overlevende uit Oostende van het concentratiekamp Sachsenhausen
Stad Oostende vindt het belangrijk dat we deze mensen niet vergeten. Daarom werkte de stad, in nauw overleg met de adviesgroep struikelstenen, een reglement uit voor de procedure om een struikelsteen op het openbaar domein van Oostende aan te vragen, de stad heeft hiervoor ook een budget voorzien. Het zou de bedoeling zijn elk jaar op 8 mei de nieuwe struikelstenen te plaatsen.
Nieuwpoortsesteenweg 306
Gelijkheidstraat 173
Zwaluwenstraat 33
Plantenstraat 55
Heilig-Hartplein 14
Koninginnelaan 22