In september verscheen 'De verliezers - Straf en heropvoeding in Kamp Vught 1944-1949' van Marijke Verduijn: het eerste boek over interneringskamp Vught. Omdat de lezingen in november al snel vol geboekt waren, verzorgt de auteur op zondag 14 januari een derde presentatie. Reserveren is noodzakelijk via nmkampvught.nl (Agenda).
Duitse burgerevacués in het opvangkamp in Vught, 1945. Bron: NIOD
Na een snelle ontruiming door de bezetter rond Dolle Dinsdag werd Kamp Vught na de bevrijding eind oktober 1944 een interneringskamp voor collaborateurs. In de naoorlogse chaos zaten er ook kinderen en onschuldigen. De internering van collaborateurs was bedoeld om hen te straffen, te beschermen tegen de volkswoede en te ‘bewaren’ tot hun zaak voorkwam. Maar wie zaten er eigenlijk? En hoe was het om in Kamp Vught vast te zitten of te werken?
Grootste interneringskamp
Marijke Verduijn deed jarenlang onderzoek naar het eerste en grootste naoorlogse interneringskamp onder Nederlands gezag. Ze raadpleegde archieven en kranten, las dagboeken en brieven uit het kamp en sprak met geïnterneerden, bewakers en hun kinderen. Dat levert een uniek beeld op van het dagelijks leven in het kamp en de reactie daarop in de samenleving. Onder de ‘verliezers’ waren ook burgerevacués uit het Duitse Selfkantgebied, dat eind 1944 in de frontlinie lag. Verduijn onderzocht ook hun ervaringen in Vught en sprak met ooggetuigen en nabestaanden.
Gevoel voor nuance
“‘De verliezers' weet de gebeurtenissen en sfeer van destijds goed invoelbaar te maken […] het gevoel voor nuance staat het scherp benoemen van de feiten niet in de weg’ schreef Trouw. In de vaste expositie in Barak 1B van NM Kamp Vught wordt de geschiedenis van het interneringskamp en van het opvangkamp belicht; het boek van Verduijn is een belangrijke aanvulling voor de geschiedschrijving van deze periodes (De verliezers: 352 pagina’s, € 29,95, Uitgeverij Balans).
- De verliezers
- Straf en heropvoeding in kamp Vught, 1944-1949
- ISBN: 9789463822954
- Meer informatie over dit boek