TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fotoreportage herdenking van de bevrijding van Kalmthout

Op zondag 15 oktober 2023 werd naar jaarlijkse gewoonte de bevrijding van het belgische Kalmthout door de Canadese troepen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog herdacht.



Volgens het infobord aan het station kende Kalmthout een bloedige bevrijding:

“Hevige gevechten. Na de bevrijding van Putte trekken de geallieerden op 7 oktober meteen verder naar Kalmthout. Canadese troepen en Belgische verzetsstrijders naderen het dorp vanuit het zuidwesten via de Putsesteenweg. Vanuit Brasschaat komt versterking voor deze bevrijdingsoperatie. Het Duitse leger is niet van plan Kalmthout zonder slag of stoot op te geven en verschanst zich langs de oostzijde van het spoor.

De strijd barst in alle hevigheid los. Twee weken lang schieten beide kampen heen en weer. Kalmthout wordt stevig gebombardeerd. Vele huizen raken beschadigd en burgers, militairen en verzetslieden komen om. Stap voor stap drijven de geallieerde troepen de Duitse soldaten noordwaarts. Nieuwmoer en Hoek zijn de laatste stukjes Kalmthout die de Canadezen en het verzet veroveren op het Duitse leger. Pas op 22 oktober is bijna heel het dorp bevrijd.”


De herdenkingsplechtigheid ging door aan het “Monument van de Erkentelijkheid”. Op een arduinen plateau van 12m bij 3m kijken twee levensgrote bronzen mannenfiguren elkaar voor eeuwig in de ogen. De ontmoeting verwijst naar de aankomst van de infanterie en de Canadese tankdivisie op 8 oktober 1944 en de bevrijding van Kalmthout na een bittere strijd op 21 oktober 1944. De beelden zijn van de hand van Xavier De Wulf die geen oorlogsmonument maakte maar wel een bevrijdingsmonument. Het werd ingehuldigd in 1998. De beelden stellen de Canadese kolonel Witthaker voor en de verzetsstrijder Eugène Colson.

De herdenking bestond uit twee delen. In de voormiddag vulde de parking aan het station van Heide zich met militaire voertuigen. Om 12 uur vertrok de militaire colonne voor een rondrit door Kalmthout, Wuustwezel en Essen.

Om 14 uur startte het muzikaal optreden met “The French Captain” en de live act die werd gebracht door “The Irvin Squadron”. Wanneer de militaire voertuigen terug op het Heidestatieplein kwamen, begon het officiële gedeelte met bloemenhulde en toespraken. Dit jaar werden de toespraken gehouden door: burgemeester Lucas Jacobs, Colonel Marc Lafortune (Canadese ambassade Den Haag), Sandy Coenen (voordracht van het gedicht de "Poppy"), Colonel Dupont (Amerikaanse ambassade) en Kobe van de Scouts Heuvel.

De herdenking werd afgesloten met de Last Post en de nationale hymnen van Engeland, Canada, de USA en België. Na het afmarcheren van de vaandels en de vaderlandslievende verenigingen volgde een receptie voor de aanwezigen.























































Gebruikte bron(nen)

  • Bron: Christine Vinck / TracesOfWar.nl
  • Gepubliceerd op: 22-10-2023 14:24:39