Herdenking Zigeunertransport kamp Westerbork
Op 19 mei 1944 werden 245 Sinti en Roma vanuit kamp Westerbork naar het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau gedeporteerd. Slechts 30 van hen overleefden de oorlog.
Settela Steinbach kwam op 16 mei 1944 terecht in kamp Westerbork, in barak 69. Drie dagen later werd Settela met 244 andere Sinti per trein naar Auschwitz-Birkenau gedeporteerd. Toen de deuren van de goederenwagon waarin ze zou worden vervoerd werden gesloten, keek ze nog even naar buiten, naar een hond die daar liep. Dit beeld werd vastgelegd door Rudolf Breslauer, een Joodse gevangene in Westerbork, die in opdracht van de kampcommandant Gemmeker een film over het kamp maakte. Haar moeder zei "Settela ga bij die deur weg, straks komt je kop er nog tussen". Zij werd wereldberoemd door het beeld dat er die dag van haar, in de wagonopening in Westerbork, werd gemaakt; ‘het meisje tussen de wagondeuren’. Hiermee werd zij het symbool van de Jodenvervolging, maar in werkelijkheid was zij een Sintezza. Op 31 juli werd zij in de gaskamers van Auschwitz-Birkenau om het leven gebracht.
Ter herinnering aan deze nog altijd weinig gekende vervolging vindt op 19 mei 2012 om 15.00 uur een herdenkingsprogramma plaats. Het herdenkingsprogramma bij De 102.000 stenen, in het bijzonder de 215 stenen met vlammetje, zal bestaan uit toespraken, gebeden en muziek. De staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, mevrouw drs. Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner zal een overdenking uitspreken. Het programma zal worden afgesloten met een bloemlegging.
Na afloop wordt er een informeel samenzijn georganiseerd. Hier zal het boekje ‘Settela in kamp Westerbork – het meisje tussen de wagondeuren’ gepresenteerd worden. Speciaal en alleen verkrijgbaar via het Herinneringscentrum Kamp Westerbork, kosten € 4,95.
Gebruikte bron(nen)