TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Dasselse dwangarbeiders: Terug naar Dassel (15/22)

Ongeveer een jaar geleden, kreeg ik de brieven van Gerard Schampers in handen. Een student in oorlogstijd, wonend in Helmond en studerend in Tilburg. In 1943 werd hij, met nog 21 andere studenten, tewerkgesteld te Dassel in Duitsland. In Dassel werkten ook een aantal Limburgers, die opgepakt waren tijdens de Kerkrazzia's in oktober 1944. In juni 2023 bezocht ik Dassel voor het eerst. Nu was het tijd voor een tweede bezoek en een tweede serie aan artikelen.

Burg Beverungen (links) met in het midden de oude rechtbank en rechts het Rentmeisterhaus.

Het einde van het begin noemde ik het in mijn laatste deel over Dassel. Vrij naar Churchill moet je maar denken. Dat ik terug zou keren naar Dassel wist ik toen eigenlijk al. De weken na mijn bezoek was ik bezig met het uitwerken van mijn verslagen. Al snel bleken er wensen te over te zijn. Plaatsen die ik nog niet bezocht had, bergen die nog niet waren beklommen.

En natuurlijk was er nog de katholieke kerk. Deze was gesloten tijdens mijn eerste verblijf, maar ik wilde toch een keer de binnenkant bekijken, terug naar Dassel dus.

Het hotel boeken was zo gedaan, de afspraak voor de kerk maken bleek lastiger. Daar gingen heel wat mailtjes aan vooraf, naar de kerk, het stadsarchief in Dassel en vervolgens het stadsarchief in Einbeck. Iedereen belooft me dat ik zal worden gebeld; maar een week voor mijn bezoek is er nog niks definitief. Één dag voor mijn reis ontvang ik een mailtje dat het allemaal goed zal komen, maar een tijdstip of bezoekdag is nog niet bekend.

Anderhalve maand na mijn vorige bezoek stapte ik weer in de auto. Op de dag van vertrek gaat mijn telefoon, het is het langverwachte telefoontje uit Dassel. Aangezien ik al onderweg ben, duurt het tot mijn lunchstop tot ik kan terugbellen. Een alleraardigste man aan de andere kant van de lijn nodigt mij in zijn beste Engels uit om 15:00 uur de kerk te komen bekijken.

Gelukkig, dat was geregeld. Ik reed bij Warburg de snelweg af om het laatste uur naar Dassel binnendoor te rijden. De weg voelde vertrouwd, dezelfde mooie dorpjes, uitzichten over de heuvels en de schitterende gebouwen rond de brug over de Weser bij Beverungen.

Op naar Dassel.

Lees ook de andere delen in deze serie:
- Dasselse dwangarbeiders: Dassel (1/22)
- Dasselse dwangarbeiders: Ilme (2/22)
- Dasselse dwangarbeiders: Rotenkirchen (3/22)
- Dasselse dwangarbeiders: Rabbathge (4/22)
- Dasselse dwangarbeiders: Bahnhofstrasse 145 (5/22)
- Dasselse dwangarbeiders: Begraafplaats (6/22)
- Dasselse dwangarbeiders: Markoldendorf (7/22)
- Dasselse dwangarbeiders: Spoorlijn (8/22)
- Dasselse dwangarbeiders: Eisenhütte Dassel (9/22)
- Dasselse dwangarbeiders: Burgstrasse Dassel (10/22)
- Dasselse dwangarbeiders: Eisengiesserei Gattermann (11/22)
- Dasselse dwangarbeiders: Einbeck ziekenhuis (12/22)
- Dasselse dwangarbeiders: Katholieke Kerk (13/22)
- Dasselse dwangarbeiders: Terug naar huis (14/22)
- Dasselse dwangarbeiders: Terug naar Dassel (15/22)
- Dasselse dwangarbeiders: De Sint Michael Kerk (16/22)
- Dasselse dwangarbeiders: Begraafplaats Einbeck (17/22)
- Dasselse dwangarbeiders: De Burgberg (18/22)
- Dasselse dwangarbeiders: De Bierberg (19/22)
- Dasselse dwangarbeiders: Salzderhelden (20/22)
- Dasselse dwangarbeiders: Stadtoldendorf (21/22)
- Dasselse dwangarbeiders: Ratskeller (22/22)

Gebruikte bron(nen)