TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Nieuwe expositie met animaties van studenten in kamp Vught

Vanaf 17 juni is in Barak 1B van Nationaal Monument Kamp Vught de expositie ‘Persecution through their eyes’ te zien. Voor het eerst werkt het herinneringscentrum met andere Europese plekken van herinnering samen in een project dat gefinancierd wordt door de Europese Unie. Bijzonder is ook de samenwerking met de St. Joost School of Art & Design, die gevestigd is in Breda en in ’s-Hertogenbosch. Alle ruim 100 tweedejaarsstudenten van de opleiding Illustrated and Animated Storytelling hebben in twee- of drietallen een animatie gemaakt van een biografie uit de expositie.



Centraal in de expositie staan de persoonlijke verhalen van mensen die vervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Deze oorlogsverhalen zijn verbonden aan de historische plekken van de vier partnerorganisaties. Voor voormalig Kamp Vught is gekozen voor de verhalen van Roosje Mozes, Tineke Wibaut-Guilonard, Joost van de Mortel en Suze Arts. Online wordt dit uitgebreid met de verhalen van Selma van de Perre, Djajeng Pratomo, Rudolph Cleveringa en Willem Jooren. Hun verhalen zijn later dit jaar ook te zien in de andere locaties in Duitsland, Italië en Polen.

Jongeren
Alle partnerorganisaties organiseren een jongerenactiviteit rondom de tentoonstelling. NM Kamp Vught benaderde hiervoor de St. Joost School of Art & Design. De tweedejaars studenten bezochten ter voorbereiding voormalig Kamp Vught, waar zij een rondleiding volgden en een opdracht in de expositie uitvoerden. Hoogleraar Kees Ribbens (verbonden aan het NIOD) gaf een lezing over de verbeelding van de Tweede Wereldoorlog in strips. Daarnaast organiseerde het herinneringscentrum workshops voor de studenten met professionele animatoren die recent voor WO2-organisaties animaties hebben gemaakt.

Animaties
In de expositie zijn 16 biografieën (met teksten in Nederlands en Engels) met bijbehorende animaties te zien. In totaal zijn bijna 40 animaties via nmkampvught.nl (Agenda) te bekijken. De animaties zijn veelzijdig, zoals de persoonlijke verhalen van gevangenen en andere betrokkenen ook zijn. Er zijn filmpjes over bekende en minder bekende vervolgde Joden, over verzetsstrijders, maar ook over ‘daders’, zoals Kurt Prüfer, de bedenker van de crematoria in de concentratiekampen. Het oorlogsverhaal van Bruno Apitz, bekend van zijn roman en de film ‘Naakt onder wolven’, is ook in een animatie te zien. De animaties zijn heel divers van opzet: van ontroerend tot abstract en vaak verrassend in eenvoud: een paar lijnen vormen al een personage. De studenten hebben in een eerder stadium hun storyboards gedeeld met de vier samenwerkende partners, die feedback konden geven.

Foto: collectie Nationaal Monument Kamp Vught
Internationale samenwerking
De Liberation Route Europe Foundation coördineert het project, in samenwerking met NM Kamp Vught, Stiftung Gedenkstätten Buchenwald und Mittelbau-Dora (Duitsland), National Peace Park and Historical Museum of the Resistance in Sant’Anna di Stazzema (Italië) en Brama Grodzka – Teatr NN Lublin (Polen). Gezamenlijk ontwikkelen de projectpartners de tentoonstelling (met tekst in Nederlands, Engels, Duits, Italiaans en Pools). Het project ‘Persecution through their eyes’ is een vervolg op twee eerdere EU-projecten van het Liberation Route Europe Youth Programme ‘Through their Eyes’.

Barak 1B
De expositie is vanaf 17 juni in Barak 1B te bezoeken (woensdag 12.00-17.00 uur; zaterdag en zondag 13.00-17.00 uur). In de zomervakantie is de barak dagelijks geopend van 8 juli t/m 3 september: (maandag t/m vrijdag 12.00-17.00 uur; zater dag en zondag 13.00-17.00 uur; kaartverkoop via de balie van NM Kamp Vught, Lunettenlaan 600 in Vught.

Een biografie: Joost van de Mortel
Joost van de Mortel (Tilburg, 1919-1944) hielp geallieerde piloten de grens over, verzorgde onderduikers, spioneerde en gaf illegale persoonsbewijzen af. In oktober 1942 werd hij in Turnhout (België) gearresteerd. De 23-jarige burgemeesterszoon wist zich uit de verhoren te praten, en eenmaal vrijgelaten hervatte hij zijn verzetswerk. In 1943 raakte hij betrokken bij de verspreiding van het ondergrondse dagblad Trouw. Op 13 april 1944 werd Joost opnieuw gearresteerd. Hij kwam terecht in Kamp Haaren, waar ook andere Trouw-verspreiders gevangen waren gezet. De groep werd in juli 1944 overgebracht naar Kamp Vught. Trouw werd een ultimatum gesteld: als de krant stopte met verschijnen, zouden de verspreiders niet worden geëxecuteerd. De Trouw-groep zwichtte niet voor het dreigement en alle 24 verspreiders werden ter dood veroordeeld. “We hebben onze plicht gedaan, we hebben gevochten voor God, Vaderland en Volk,” zei Joost tegen een medegevangene de dag voor zijn executie. Zes krantenverspreiders werden op 9 augustus 1944 doodgeschoten; zeventien anderen, onder wie Joost, volgden de avond erna.

Gebruikte bron(nen)