Nationaal Monument Kamp Vught neemt op 22 en 23 oktober deel aan de eerste editie van de Canondagen. Tijdens dit weekend organiseren verschillende Canonmusea uit het hele land activiteiten waarbij de vensters en de sleutelstukken uit de Canon van Nederland centraal staan. In Vught nemen rondleiders en een gastspreker de bezoekers mee terug naar de periode van Kamp Vught aan de hand van vier maquettes: ‘STILLLEVENS’. Centraal staan de verhalen van de Joodse danslerares Roosje Glaser, kampbewaker Suze Arts, de Joodse kinderen George en Ursula Levy en de familie Schute, een Bossche familie met Duitse wortels.
De kinderen George en Ursula Levy.
De vier STILLLEVENS zijn ontwikkeld voor het samenwerkingsverband Brabant Remembers voor de viering van 75 jaar vrijheid in Noord-Brabant. Ze maken deel uit van een groter geheel van 75 STILLLEVENS, waarin sleutelscènes zijn te zien uit de Brabantse oorlogsgeschiedenis. Elke geschiedenis wordt samengevat in een witte maquette die een sleutelscène uit een verhaal verbeeldt. Alleen de hoofdrolspelers is gekleurd. De vertellers gaan ook met bezoekers in gesprek over de levensveranderende dilemma's waarvoor deze mensen kwamen te staan. Over de onmenselijke keuze die de 13-jarige George moest maken bijvoorbeeld, en het ongelooflijke leven van danslerares Roosje.
Maand van de Geschiedenis
De vertellingen van zo'n 10 minuten per verhaal vinden gedurende de hele middag plaats op verschillende locaties in Nationaal Monument Kamp Vught. Aanmelden of reserveren is niet nodig; een geldig toegangsbewijs volstaat. Naast de vaste expositie ‘Kamp Vught: zeven seizoenen en 32.00 verhalen’ is de foto-expositie ‘De Jodenvervolging in foto’s’. Nederland 1940-1945’ te bezoeken. De nevenlocatie Barak 1B is in het weekend geopend van 12.00 tot 17.00 uur met een presentatie over Kamp Vught in én na de oorlog. De vertellingen met de STILLLEVENS worden georganiseerd in het kader van de landelijke Canondagen én in het kader van de Maand van de Geschiedenis: ‘Ontdek gisteren, begrijp vandaag’.
STILLLEVEN met kampbewaker Suze Arts. Foto: Studio Rocco Verdult
Canon van Nederland
De Canon neemt je in vijftig vensters mee langs de belangrijkste gebeurtenissen, personen en voorwerpen die samen het verhaal van Nederland vertellen. Met de Canon als uitgangspunt slaan musea en gedenkplekken door heel Nederland de handen ineen om de veelzijdigheid van de Nederlandse geschiedenis voor het voetlicht te brengen. Samen vormen zij het netwerk van de Canon van Nederland. Deze landelijke samenwerking is een initiatief van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, waar de overzichtspresentatie van de Canon van Nederland te zien is. De landelijke samenwerking wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.