TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Herdenking in Nationaal Monument Kamp Vught

Op vrijdag 4 mei is op het buitenterrein van Nationaal Monument Kamp Vught de jaarlijkse openbare dodenherdenking. De bijeenkomst begint om 14.00 uur met een welkomstwoord door Jeroen van den Eijnde, directeur van Nationaal Monument Kamp Vught.

Dit jaar is de Britse ambassadeur Paul Thomas Arkwright gevraagd om een toespraak te houden. Quinn Frijters, één van de winnaars van de landelijke gedichtenwedstrijd ‘Dichter bij 4 mei’ van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, draagt zijn gedicht voor. Theaterhuis Zuid uit Breda verzorgt de muzikale bijdragen. Yvonne Frijters, Martin Reuters en Jan Smeets zingen enkele liederen uit ‘Het oorlogsjaar 1944’, begeleid door Theo Wouters op piano.

Gijzelaars
Jaarlijks spreekt ook een oud-gevangene van Kamp Vught: op 4 mei vertelt mevrouw Janna de Koning (1925) wat de oorlog voor haar betekende. Haar broer weigerde als Marechaussee om Joden te ‘begeleiden’ naar Kamp Vught. Nadat hij onderdook, werden zijn ouders, Janna en haar zusjes als gijzelaars vier maanden gevangen gehouden in Kamp Vught. Van haar broer is nooit meer iets vernomen. Hierna volgt een stille tocht naar de asputten bij het crematorium van Kamp Vught, waar na twee minuten stilte de kranslegging en het defilé volgen.De stoet wordt voorafgegaan door tamboers van het Vughtse gilde Sint Catharina. Het programma duurt tot ongeveer 15.15 uur.

De bezetting in vogelvlucht
Op zaterdag 5 mei vertelt Thierry van den Berg in Nationaal Monument Kamp Vught over luchtfotografie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Van den Berg is historicus in de civiele explosievenopsporingsbranche. Jaren intensief onderzoek in binnen- en buitenlandse foto-archieven leverden adembenemende en nooit eerder gepubliceerde luchtfoto’s op, zoals luchtfoto’s van geallieerde verkenningsvliegtuigen. Naast de militaire waarde van de foto’s tonen de opnames ook hoe Nederland er tijdens de bezetting uitzag. De bezoekers bekijken de luchtfoto’s met een 3D-bril en krijgen zo een nieuwe kijk op Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op 29 mei verschijnt het boek ‘De bezetting in vogelvlucht’ vanThierry van den Berg, Cynrik De Decker en Eric Grave (Uitgeverij Flying Pencil).

Vliegtuigsloperij
Naast Van den Berg vertelt Peter van Kaathoven op 5 mei over zijn onderzoek naar de vliegtuigsloperij van Kamp Vught. Woonachtig in Vught, begon Van Kaathoven in 2010 een onderzoek naar het ‘Zerlegebetrieb’ (vliegtuigsloperij) van Kamp Vught. In acht werkbarakken van het kamp werden ongeveer vijfhonderd gevangenen ingezet door het Luftwaffen-kommando. Er werden in Nederland neergeschoten Duitse, Engelse en Amerikaanse vliegtuigwrakken gesloopt. De wrakken werden per trein aangevoerd over een spoorlijn die doorliep tot in het kamp. Van Kaathoven werkt aan een naslagwerk over het bergen en slopen van geallieerde en Duitse gecrashte vliegtuigen tijdens de Tweede Wereldoorlog.


Vliegtuigwrakken in de vliegtuigsloperij van Kamp Vught, 1943/1944 (collectie NM Kamp Vught)


De entree voor deze activiteit is gratis. Reserveren is aangeraden i.v.m. het beperkt aantal plaatsen. Dit kan via www.nmkampvught.nl of (073) 656 67 64.

Gebruikte bron(nen)