TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Holocaustoverlevende Fanny Heymann spreekt in kamp Westerbork

“Dag moeder Meta, hier is je jongste dochter Fanny Veilchen. Ik wil graag met je praten, over ons, en over onze geschiedenis. Ik heb je meegenomen naar hier, naar waar je ooit geweest bent, naar Westerbork waar we volgende week weer de bevrijding vieren.” Fanny Heymann vertelt op zondag 29 april aanstaande om 14.00 uur in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork op een bijzondere manier haar levensverhaal.

Centraal op het podium staat een schilderij van haar moeder met wie ze ‘in gesprek’ gaat, afgewisseld met scčnes waarin ze kenmerkende episodes uit de familiegeschiedenis uitbeeldt. Enkele schilderijen, die zij maakte over de oorlog, zijn in de grote zaal van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork tentoongesteld. Het is expressief en kleurrijk werk waarin ze haar emoties weergeeft over het leed dat de Tweede Wereldoorlog bij haar en haar familie heeft teweeggebracht.

Fanny is op 27 februari 1942 geboren in Amsterdam als kind van Duits-Joodse ouders. De familie was al in 1937 naar Nederland gevlucht. Eind 1941 hadden haar ouders Jozef en Meta Heymann alles gereed om met hun kinderen naar Amerika te vluchten. Het kwam er niet van door de ziekte van Jozefs moeder. Dit werd hen noodlottig. Via kamp Westerbork kwam het gezin in Bergen-Belsen terecht. Na de oorlog blijven de kinderen alleen achter en worden in verschillende pleeggezinnen opgevangen. Jaren later begint voor Fanny een zoektocht naar haar identiteit.

Sinds enkele jaren vertelt Fanny haar persoonlijke verhaal ook op scholen. Ze wil met jongeren in gesprek komen en laten zien dat een oorlog vele kanten kent: "Nu kan ik iets positiefs met dat moeilijke verleden doen".

De lezing van Fanny Heymann in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork begint zondag 29 april om 14.00 uur. Toegang tot de lezing is bij de prijs van het museum inbegrepen. Na de lezing bestaat de mogelijkheid om de schilderijen te bekijken.

Gebruikte bron(nen)