Op 20, 27 april en 13 mei is in Nationaal Monument Kamp Vught de voorstelling ‘Het oorlogsjaar 1944’ te zien.
Aan de wieg van het liedjesprogramma staat Jan Smeets uit Breda, die al decennia als tekstschrijver en regisseur actief is. Zijn meest recente succes was de voorstelling ‘Sjaak – Jacques Brel op z’n Brabants’. Yvonne Frijters, Martin Reuser en Jan Smeets zingen twintig liedjes over de oorlog en bevrijding in Brabant . Theo Wouters maakte voor alle teksten nieuwe muziekarrangementen en begeleidt op de piano. Samen vormen zij Theaterhuis Zuid. Het gezelschap bracht in 2009 in Nationaal Monument Kamp Vught de voorstelling: ‘Waarom heb je mijn schouder niet gezocht?’ over het kind van een NSB’er.
Bevrijdingsverhaal
‘Het oorlogsjaar 1944’ is gebaseerd op drie toneelstukken en wordt gecombineerd met enkele nieuwe liederen en dialogen. In 1994 vierde Brabant dat het vijftig jaar geleden bevrijd was van de Duitse bezetting. Smeets schreef toen toneelstukken over de bevrijding van Best, Overloon en Someren. Drie dorpen met een eigen bevrijdingsverhaal. Toen de geallieerden optrokken naar Best, was de brug over het Wilheminakanaal verdwenen. De Duitsers groeven zich in en Best kwam onder vuur te liggen. De bevolking werd geëvacueerd. Ruim twee weken werden de Bestenaren in schuren opgevangen in het gastvrije gehucht Aarle, voor ze terug naar huis konden. In Overloon ging het front vijf keer op en neer over het dorp: geen steen bleef op de andere en de Overloners vluchtten weg tot ver in Limburg en Midden-Brabant. Someren heeft met minder schade in de frontlinie gelegen, maar was wel een plek waar veel onderduikers een veilig onderkomen vonden in de bossen en waarlangs pilotenlijnen liepen.
Oktober 1944: overal vreugde en rood-wit-blauw, ook bij de familie Van den Oetelaar voor hun schuilkelder langs de Boxtelseweg in Vught (foto BHIC).
De Tommie en de Yanks
Op verzoek van Nationaal Monument Kamp Vught selecteerde Jan Smeets twintig liedjes. De reeks geeft een spannend en betrokken overzicht hoe de bevrijding van Brabant verliep: de verharding van de bezetting; de nadering van de Tommies en de Yanks; Brabant als front en de bevrijding die voor onze provincie met kerstmis een feit was. Kamp Vught krijgt met twee liedjes aparte aandacht: ‘Waarom kan ik Vught maar niet vergeten?’ en ‘Ingrid de Vries 1940-1943’.
Uit ‘Lied van een alledaagse held’: “Je wilt de luiken sluiten voor de nacht: / dan staat er iemand aan de achterdeur /'t Is een gevallen engel, een piloot /De ogen angstig, wangen weinig kleur / En wat hij zegt, dat kun je niet verstaan / Maar jij hoeft niet te weten, wat hij zegt: / je weet waar hij vandaan komt, wat hij wil /Opeens wordt ook voor jou de oorlog echt.”
Uit ‘ Ingrid de Vries, 1940 – 1943’: “Kijk, ‘n kartonnen koffertje / en met een losse hand / geschreven op de deksel… / -’t gaat boven je verstand - / …haar naam, geboortedatum / en dan het zwarte jaar / dat Ingrid werd vermoord. Hoe oud was ze ? Tel maar: een, twee, drie.”
Vrijdag 20 april try-out 20.00 uur (NM Kamp Vught is geopend vanaf 19.00 uur)
Entree 7,50; voor Vrienden 5,00
Vrijdag 27 april 20.00 uur (NM Kamp Vught is geopend vanaf 19.00 uur)
Zondag 13 mei 14.15 uur
Entree: € 12,50; voor Vrienden € 7,50.
Via
www.nmkampvught.nl en (073) 656 6764 is reserveren mogelijk.