TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Kinderen van 'slachtoffers' en 'daders' in gesprek

Met schoolkinderen wordt er al wel over gesproken, over 'goed' en 'fout' in de oorlog. In de vorm van zogeheten 'duo-gastlessen' vertellen een Joodse overlevende en een kind van politiek 'foute' ouders samen hun diepingrijpende ervaringen aan kinderen op de basisschool en het voortgezet onderwijs. Maar zo'n gesprek is onder volwassenen nog vaak een taboe. Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork wil die stilte doorbreken. Op 15 maart is er daarom een bijeenkomst in Norg, georganiseerd in samenwerking met de Historische Vereniging Norch.

Aan deze bijeenkomst, onder de titel "De oorlog na 65 jaar" werken onder andere Martine Letterie en haar man Rinke Smedinga mee. Als kinderboekenschrijfster schreef Martine Letterie verschillende boeken over de Tweede Wereldoorlog, onder andere over haar eigen familiegeschiedenis als kleinkind van een verzetsdeelnemer, én dat van haar man, een kind van politiek ‘foute’ ouders. Rinke Smedinga schreef prijswinnende gedichten over zijn oorlogsachtergrond en was samensteller van de tentoonstelling Getekend geboren en initiatiefnemer van de website Het open archief, waarin gesproken wordt over en door kinderen van ‘foute’ ouders.

Karin Bruggeman moest als kind van een NSB-er naar Duitsland vluchten. Ze vertelt erover in een speciale duo-gastles, samen met Fanny Heymann, die als Joods meisje het beruchte concentratiekamp Bergen-Belsen wist te overleven. Ten slotte spreekt Willy Munneke-van Polen over haar jeugd als kind van ‘foute’ ouders in Drenthe en haar relatie met haar ouders.

Ruim twee jaar geleden besteedde het Herinneringscentrum Kamp Westerbork voor het eerst publiekelijk aandacht aan dit onderwerp met een expositie over de periode vlak na het einde van de Tweede Wereldoorlog. In het voormalige Judendurchgangslager Westerbork werden toen duizenden NSB-ers met hun gezinnen gevangen gehouden. De reacties op die tentoonstelling waren wisselend en voor directeur Dirk Mulder van het Herinneringscentrum was dat aanleiding om te proberen het gesprek tussen kinderen van 'slachtoffers' en 'daders' op gang te brengen. "Dat doen we vanuit de gedachte dat alleen het daadwerkelijk in contact komen met elkaar, een stap verder kan betekenen. We zijn een paar jaar geleden begonnen met de introductie van duo-gastlessen. Dit is de volgende stap: volwassenen die met elkaar over dit gevoelige onderwerp in gesprek komen". Dat gebeurde vorig jaar november voor de eerste keer op een druk bezochte avond in Hoogeveen.

De kosten voor deze bijeenkomst, die om 20.00 uur begint in Multifunctioneel Centrum De Brinkhof in Norg, bedragen € 5,00 inclusief twee koppen koffie of thee.

Gebruikte bron(nen)