TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Van kinderwieg tot soldatengraf

Titel:
Van kinderwieg tot soldatengraf
Subtitel:
Onderwijs en indoctrinatie in Hitlers Duitsland
ISBN13:
9789089757067
Schrijver:
Prenger, Kevin
Aantal pagina's:
304
Uitgever:
Just Publishers
Jaar van uitgifte:
2024
Beschrijving:
Een boek met een waarschuwing voor deze tijd. De nazi-jeugd werd grootgebracht met anti-intellectualisme, ultranationalisme en feitenvrije haat. Tegenwoordig worden democratische samenlevingen hierdoor opnieuw bedreigd. Al vroeg in de oorlog werd gewaarschuwd voor het gevaar van geradicaliseerde nazi-jeugd. In de laatste oorlogsmaanden verdedigden Duitse tieners hun verwoeste vaderland. Van jongs af aan was hen geleerd dat het hun roeping was te strijden en te sterven voor hun land en hun geadoreerde leider, Adolf Hitler. Al in 1941 beschreef de Amerikaanse onderwijzer en journalist Gregor Ziemer hoe Duitse kinderen van hun geboorte tot hun volwassenwording onder controle stonden van de nazi-dictatuur. Hun hele opvoeding was erop gericht ze klaar te stomen om hun Führer te dienen. De jongens als soldaten in de strijd, de meisjes aan het thuisfront als moeders van toekomstige soldaten. Geen schoolvak bleef bespaard van nazi-beïnvloeding. Daarnaast werden Duitse kinderen niet alleen met gedrukte media, muziek, radio en film, maar ook met poppenkastvoorstellingen, gezelschapsspellen en speelgoedsoldaatjes gewonnen voor het nationaal-socialistische gedachtengoed, de bijbehorende rassenwaan en oorlogsfanatisme. Ook de toenmalige jongeren zelf komen aan het woord. En hoe verging het de Duitse jeugd na de ineenstorting van het Derde Rijk? Kwam Gregor Ziemers vrees uit dat de gehersenspoelde jongens en meisjes een bedreiging voor de rechtsstaat zouden vormen?

Gerelateerd nieuws

Nieuw boek van Kevin Prenger: Van kinderwieg tot soldatengraf

27sep

Nieuw boek van Kevin Prenger: Van kinderwieg tot soldatengraf

Het negende boek van TracesOfWar-medewerker Kevin Prenger ligt nu in de (online) boekwinkel. Het is getiteld ‘Van kinderwieg tot soldatengraf‘ en gaat over onderwijs en indoctrinatie van de jeugd in nazi-Duitsland.

Lees meer