TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

De dochter van de horlogemaker

Titel:De dochter van de horlogemaker - Het waargebeurde verhaal van verzetsstrijder Corrie ten Boom
Schrijver:Loftis, Larry
Uitgever:Boekerij
Uitgebracht:2024
Pagina's:336
ISBN:9789049203375
Omschrijving:

‘De dochter van de horlogemaker’ door Larry Loftis, is een boeiend boek over het leven van Corrie ten Boom tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het boek is een eerbetoon aan de moed en veerkracht van een vrouw die niet alleen haar eigen leven riskeerde om anderen te redden, maar ook na de oorlog haar boodschap van liefde en vergeving wereldwijd verspreidde.

Corrie ten Boom werd geboren in Haarlem in een familie van horlogemakers. Haar vader, Casper ten Boom, was een zeer gelovige man die zijn kinderen het belang van rechtvaardigheid meegaf. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak en Nederland onder Duitse bezetting kwam, zag Corrie hoe steeds meer Joodse vrienden werden weggevoerd. De familie Ten Boom kon niet toekijken en besloot actief deel te nemen aan het verzet. Ze creëerden een schuilplaats in hun huis om Joodse onderduikers te verbergen. Bijzonder is dat ondanks alle spanningen van de onderduik, iedereen het wel gezellig met elkaar probeerde te maken. Uiteindelijk werd de familie Ten Boom verraden wat leidde tot hun arrestatie in 1944.

Corrie en haar zus Betsie werden uiteindelijk gedeporteerd naar concentratiekamp Ravensbrück. Ondanks de onmenselijke omstandigheden slaagde Corrie erin te overleven en keerde na de oorlog terug naar Nederland. In plaats van verbitterd te zijn, wijdde ze haar leven daarna aan het spreken over vergeving en verzoening, waarbij ze talloze mensen wereldwijd inspireerde. Dit kon ze omdat ze als gelovige de kracht van God voelde om dit te doen.

Een van de belangrijkste thema’s in ‘De dochter van de horlogemaker’ is de kracht van vergeving. Ondanks de verschrikkingen die ze meemaakte, hield Corrie vast aan haar geloof en vond ze de kracht om zelfs haar vijanden te vergeven. Dit thema speelt door het hele boek.

Larry Loftis heeft een schrijfstijl die je vanaf de eerste pagina’s grijpt, want het verhaal is ook spannend. Steeds zijn er risicovolle gebeurtenissen en toont de familie moed waardoor je je afvraagt of het goed zal aflopen. Daarnaast combineert Loftis historisch onderzoek met persoonlijke verhalen, wat het boek ook informatief maakt. Loftis heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog en de rol van het Nederlandse verzet. Hij maakt gebruik van dagboeken, brieven en andere bronnen om een nauwkeurig beeld te schetsen van de tijd waarin de Ten Booms leefden.

Een van de sterke punten van het boek is hoe Loftis de lezer meeneemt naar het dagelijks leven in bezet Nederland. Hij beschrijft de angst en onzekerheid die de mensen voelden, maar ook de enorme moed die hen dreef om tegen de onderdrukking van de Duitsers in te gaan. Aan de andere kant zijn er ook een aantal andere gebeurtenissen in het verhaal verwerkt wat niet direct noodzakelijk was, zoals aangrijpende gebeurtenissen die actrice Audrey Hepburn of de familie Frank mee maakten. Uiteraard zijn dit belangrijke verhalen, maar ze maken niet het beeld over het leven van de familie Ten Booms completer.

Corrie ten Boom is een heel interessante vrouw. Haar ontwikkeling van een eenvoudige horlogemaker tot een belangrijke verzetsheld en uiteindelijk een wereldwijd spreker over vergeving, is erg indrukwekkend. Loftis is er in geslaagd om haar worstelingen met geloof en hoop op een goede manier te beschrijven.

‘De dochter van de horlogemaker’ is een spannend, maar ook ontroerend boek dat het levensverhaal van een buitengewone dappere vrouw vertelt. Het boek is een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in de Tweede Wereldoorlog en met name het verzet in Nederland. Het biedt een inzicht in de dilemma's waarmee mensen in tijden van oorlog worden geconfronteerd en laat zien hoe één persoon het verschil kan maken.

Beoordeling: Zeer goed

Informatie

Artikel door:
Sabine Sijbesma
Geplaatst op:
29-06-2024
Feedback?
Stuur het in!

Afbeeldingen