TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Het koffertje van oom Tom

Titel:Het koffertje van oom Tom
Schrijver:Lely, A.
Uitgever:Uitgeverij Brooklyn
Uitgebracht:2022
Pagina's:160
ISBN:9789492754479
Omschrijving:

Wat zou jij doen, als je ontdekt dat een familielid verzetsstrijder was in de Tweede Wereldoorlog? Zou jij op onderzoek uit gaan of zou jij het verleden laten rusten? In 'Het koffertje van oom Tom' lees je het verhaal van Annemiek Lely die meer wil weten over haar oudoom Tom Navis, oftewel Thomas Haulog Navis, een student scheepsbouwkunde die niet ouder is geworden dan 30 jaar. Wie was oom Tom, hoe was zijn band met zijn familie en wat waren, ondanks de gevaren, zijn redenen om in het verzet te gaan?

Annemiek Lely is vrijwillig programmamaker geweest bij Open Joodse Huizen. In die rol sprak zij overlevenden van de oorlog maar ook nabestaanden en onderzoekers. Door haar werk bezocht ze vaak archieven en las zij boeken om levensverhalen te reconstrueren.

De schrijfster kan zich niet herinneren wanneer ze voor het eerst over haar oudoom hoorde. Voor haar gevoel heeft zij altijd geweten dat haar oudoom in het verzet gezeten heeft. Al op jonge leeftijd las ze 'Het Achterhuis'. Ze keek uit naar de geschiedenisles over de bezetting. Dat was toen ze in groep vijf zat. Naar aanleiding van deze les besloot ze een brief te schrijven naar haar grootmoeder, de zus van Tom, om meer informatie te krijgen over de oorlog. Zo kreeg zij van haar oma enkele belangrijke stukken opgestuurd en zodra ze bij haar op bezoek ging, kwam de oorlog regelmatig ter sprake. Annemiek heeft haar brief altijd bewaard.

Na het overlijden van haar oma wordt het koffertje van haar oudoom, dat jaren in huis bij haar grootmoeder lag, geopend. Het bevat enkele brieven die de schrijfster op weg helpen met het beantwoorden van haar vragen. Ze gaat verder op onderzoek uit. Als in 2020 de wereldwijde pandemie begint bemoeilijkt haar dat. Sociaal contact wordt zoveel mogelijk vermeden, bedrijven en instellingen moeten sluiten. Beetje bij beetje gaat Nederland vervolgens weer open en Annemiek pakt haar onderzoek weer op. Zo neemt ze contact op met haar ooms en tantes die wellicht meer kunnen vertellen over Tom.

De schrijfster neemt je in haar boek mee het archief in en vindt daar enkele belangrijke officiële documenten en brieven. Zo komt zij erachter dat Tom in het Oranjehotel in Scheveningen gezeten heeft en daarvandaan via Haaren naar kamp Amersfoort en uiteindelijk naar concentratiekamp Natzweiler-Struthof is afgevoerd. Maar wat waren precies de redenen voor zijn arrestatie en gevangenschap? Annemiek ontrafelt het in haar boek tot in detail.

Dit boek vertelt over het fascinerende verleden van oom Tom en boeit tot de laatste bladzijde. Het is geschreven alsof je als lezer mee gaat op onderzoek. De schrijfster beschrijft haar gedachten en ideeën en stapt geruisloos over van heden naar verleden. Ze stelt vragen als: "is het verzet van elke tijd?" en legt het parallellen met de maatschappij van nu. 'Het koffertje van oom Tom' is een verhaal dat je bijblijft. Het is zowel indrukwekkend als leerzaam, inclusief de foto's en fragmenten uit de brieven die het verhaal alleen maar sterker maken. In het slot kom je ook meer te weten over de podcast ‘In verzet’ , waarin de schrijfster buiten het boek om vertelt over haar onderzoek.

Beoordeling: Zeer goed

Informatie

Artikel door:
Samentha Buijtendijk
Geplaatst op:
29-01-2023
Feedback?
Stuur het in!

Afbeeldingen