TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Zeven wegen naar de hel

Titel: Zeven wegen naar de hel, vertaling van Seven Roads to Hell
Auteur: Donald R. Burgett
Uitgever: Uitgeverij M
Uitgebracht: 2003
ISBN: 9022535894
Bijzonderheden: Dit boek maakt deel uit van een serie van vier boeken van dezelfde auteur. De andere titels zijn: "Het begin: D-day", "De weg naar Arnhem" en "Over de Rijn".
Omschrijving:

Donald R. Burgett beschreef zijn persoonlijke ervaringen tijdens het Ardennenoffensief in het boek "Zeven wegen naar de hel". Het Ardennenoffensief of "the Battle of the Bulge" vond plaats in de winter van 1944-1945. Het was een zeer zware strijd met vele doden en gewonden aan beide kanten. Burgett maakte deel uit van de 101ste luchtlandingsdivisie van het Amerikaanse leger. Deze divisie had een belangrijke rol tijdens de strijd in de Ardennen. Het verhaal speelt zich af rondom Bastogne. Een belangrijk doel van de geallieerden was om Bastogne en haar zeven toegangswegen in handen te houden. Dit bleek moeilijker dan verwacht en overal in de buurt van Bastogne stuitten de geallieerden op groot verzet. De Duitse troepenmacht bleek sterker en groter dan verwacht en was beter bewapend dan de Amerikanen. Burgett en zijn 101ste luchtlandingsdivisie raakten onder barre winterse omstandigheden omsingeld in Bastogne.

Het verhaal wordt op een zeer eenvoudige manier verteld door de ogen van de toen 19-jarige paratroeper. In het verhaal wordt bijna niet ingegaan op de karakters van personen. Ook emoties vormen geen belangrijke rol in het verhaal. Het verhaal heeft daarom weinig diepgang. Burgett vertelt enkel wat er zich voor zijn ogen afspeelde en hoe de militaire operaties verliepen waaraan hij deelnam. Ondanks de eenvoudige en beknopte manier van schrijven is het verhaal zeker niet saai of eentonig. De beschreven gebeurtenissen tijdens het Ardennenoffensief zijn zo hevig en indrukwekkend dat je zelf de emoties van de soldaten er wel bij kan bedenken. Het verhaal is bovendien zeer hard geschreven. De hevige kou, de dorst en honger, de zwaargewonden, de slagvelden vol met lijken en het verlies van vrienden: alle verschrikkingen worden beschreven. Tussen de regels door kun je vaak het oordeel van Burgett lezen over de beslissingen van zijn officieren. Zo wordt de machteloosheid van een simpele soldaat in het geheel benadrukt.

Vooral de gevechten in het Bois Jacques zijn zeer aangrijpend beschreven. Pas hier krijgt het verhaal vaart. Sommige delen van het verhaal zijn moeilijk door te komen omdat militaire operaties lastig zijn te verwoorden in een dergelijk boek. De bijgesloten kaarten maken het verhaal duidelijker al is de drukkwaliteit van de kaarten matig. In "Zeven wegen naar de hel" beleven we het Ardennenoffensief door de ogen van een soldaat. Lezers die minder bekend zijn met de geschiedenis van dit offensief zullen het verhaal soms moeilijk te volgen vinden, maar de manier waarop alle verschrikkingen en ontberingen zijn beschreven zal op menigeen een grote indruk achterlaten.

Beoordeling: Goed

Informatie

Artikel door:
Kevin Prenger
Geplaatst op:
02-11-2003
Laatst gewijzigd:
29-01-2009
Feedback?
Stuur het in!

Afbeeldingen